mandarinpaj

Laga en saftig mandarinpaj

Söta pajer är uppskattade efterrätter och går att variera med många ingredienser. Söta pajer är gott både att ha som efterrätter, eller till fikastunden. Något som är mycket gott är att göra en mandarinpaj och då finns det flera varianter man kan pröva på. En mandarinpaj går att baka på både mandariner på burk, eller med helt färska mandariner.


En klassisk mandarin tarte tatin

En mandarinpaj går att baka som en klassisk fransk tarte tatin som vanligen består av äpplen, men man byter ut äpplen mot mandariner istället. Då vispar man ihop 100 gram mandelmassa, 40 gram rumsvarmt smör, 1/2 deciliter vetemjöl och 1 ägg.  Sedan rör man ner 1 cl mörkt valfritt rom i smeten och lägger den i en sprits. Nästa steg är att klä en form med aluminiumfolie, samt att man vid sidan om skivar 3 färska mandariner tunt med skalet på. Till denna underbara variant av mandarinpaj, kokar man en karamellsås av 2 deciliter socker, 2/3 deciliter vatten, 1 tesked citronjuice och 100 gram smält smör. Denna sås ska koka upp och hällas i formen och man lägger då i mandarinskivorna. Denna blandning gräddas 25 minuter i 175 grader för att sedan tas ut och man höjer ugnen till 200 grader. Mandelkrämen ska nu spritsas på mandarinerna i den färdiga karamellsåsen. Det allra sista steget är att lägga en färdig stor smördegsplatta över pajen och nagga pajen i kanterna med en gaffel. Pajen gräddas i ytterligare 20 minuter i 200 grader och tas sedan ut för att svalna.


Mandarinpaj med burkmandariner

Mandarinpaj går också utmärkt att baka med burkmandariner och bland annat creme fraiche som innehåll. Man börjar med att skapa en deg av 150 gram smör, 1 deciliter strösocker, 3 deciliter vetemjöl och 1 tesked bakpulver. Denna deg ska sedan blandas ordentligt och tryckas ut i en passande form, samt stå i kylskåp 1 timme. Sedan vispar man ihop 1 ägg, 1 deciliter socker, 1 tesked vaniljsocker och 2 deciliter creme fraiche av den fetare sorten. Det sista man har i fyllningen är 2 burkar väl avrunna konserverade mandariner. Fyllningen ska hällas i i pajskalet och allt gräddas i 175 grader i mitten av ugnen 40-45 minuter. Denna goda mandarinpaj är frisk och söt och passar bra ihop med lätt vispad grädde.


Tillbehör till en mandarinpaj

Lätt vispad grädde är underbart gott till alla pajer och går även bra ihop med en saftig och fruktig mandarinpaj. Ska man bjuda på fika, kan man överraska sina fikagäster med antingen en mandarinpaj i fransk stil som en tarte tatin, eller en vanligare pajvariant som kan ta lite mindre tid att göra. Vilken mandarinpaj man än väljer att baka, är det gott att också variera tillbehören. Det kan förutom vispad grädde, också vara mycket gott att ha en vaniljglass till pajen. Ett annat tillbehör som är lite mer syrligt men ändå sött, är att man vispar 2 deciliter creme fraiche fluffigt tillsammans med 1/2 matsked florsocker. Syrligheten från creme fraiche tillsammans med en smak av söt vanilj, blir ett gott och fräscht tillbehör till en härligt mandarinpaj.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!