mangopaj efterrätt

Mangopaj efterrätt

Paj är en otroligt flexibel och mångsidig rätt som passar lika bra som huvudrätt som efterrätt. Pajen som maträtt har funnits i hundratals år och nu för tiden finns det många kreativa recept med allt från räkor till vanilj och kokos.


Många valmöjligheter med mango – stor frihet

Det som många tycker är roligt med paj är hur många valmöjligheter det öppnar upp för. Så länge du har grundingredienserna för att göra en paj kan du lägga i lite vad du gillar och resultatet blir nästintill alltid fantastiskt. Med den logiken går det att göra paj på de det mesta, både matväg och för efterrätt. När det kommer till efterrättspajer är det populärt att använda olika frukter. Frukt är onekligen en grymt bra vara att använda för efterrätter. Frukt är naturligt sött och något som de flesta gillar. Blåbärspaj och äppelpaj är kanske de vanligaste efterrättspajerna men det går lika bra att göra paj på björnbär eller mango. Det går även att kombinera olika frukter som gifter sig bra med varandra för att ge pajen en bredare och djupare smak.


Valmöjligheterna med mangopaj

Mango som frukt må inte vara den billigaste här i Sverige men det är onekligen otroligt gott. Mango är väldigt gott som det är men gör sig även väldigt bra tillagat. När mango tillagas blir smaken djupare och sötman kommer verkligen fram. Därför passar mango väldigt bra i pajformat. Förutom att innehållet i pajen kan vara olika finns det även olika sätt att baka paj på. Smulpaj är en enkel form av paj som passar utmärkt att göra på mango. Smulpaj är kanske den absolut enklaste typen av paj man kan baka. Om du är sent ute och har några mangos liggande är chansen stor att du har resten av ingredienserna som behövs. Pajen kan slängas ihop på ett nafs och kan sedan ligga i ugnen tills den ska ätas.

Smuldeg består av:

  • Smör
  • Socker
  • Vetemjöl
  • Havregryn
  • Salt

Smuldegen blandas ihop och smulas över frukten, i detta fall mangon, i en pajform. Sen tillagas pajen i ugnen! Så enkelt är det! Smulpaj passar att serveras tillsammans med glass eller vaniljsås.


Andra sorters mangopaj

Om du inte vill göra en traditionell smulpaj på mango finns det även andra valmöjligheter. En så kallad ”fruktpaj” med mango curd kan bli otroligt god och ett annorlunda alternativ till en smulpaj. Det finns olika metoder för att baka en fruktpaj men ett alternativ är att göra en mango curd på fryst mango i bitar. Mango curd passar utmärkt tillsammans med en vaniljkräm. För att göra denna typ av paj behöver du göra ett skal till fruktpajen. Pajdegen kan du enkelt göra med smör, mjöl, florsocker, vaniljpulver och vatten. Det finns olika recept som ger lite olika resultat. Efter pajskalet är tillagat häller du i vaniljkräm och mango curd. Skalet är alltså tillagat medan insidan av pajen är kall vid servering. Denna typ av mangopaj passar utmärkt en varm sommardag då den är fräsch och uppfriskande. Den kan dekoreras med vackra bär och frukter för att bli extra tilltalande.

Relaterade drycker
Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella

Rött, sött och gott till ost samt dessert!

Nr: 74558, Sött vin , Sött

Läs mer
Tommasi Monte Croce Passito Bianco

Gott till ost och dessert!

Nr: 74559, Sött vin , Sött

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!