maräng kikartsspad utan socker

Veganska och sockerfria maränger på kikärtsspad

Visste du att du kan göra helt veganska maränger? Traditionellt innehåller maränger äggvita och socker som vispas fluffigt och sedan gräddas i ugnen. Men med hjälp av kikärtsspad istället för äggvita kan du göra helt veganska maränger. Om du även undviker socker finns det även möjlighet att göra den utan vitt socker.


Maränger på kikärtsspad/aquafaba

En vanlig ersättning för ägg inom vegansk matlagning och bakning är just kikärtsspad eller aquafaba som det heter med ett finare namn. Processen att göra maränger med kikärtsspad är likadan som när du gör det med äggvita. Det vill säga att det ska tillsammans med socker, eller annan sötning vispas till ett fast skum.

Recept för veganska sockerfria maränger

  • 1,5 dl kikärtsspad
  • 0,5 tsk ättika
  • 2 krm vaniljpulver
  • 2 dadlar
  • 1 tsk xantagummi

Börja med att kärna ur och mosa dadlarna ordentligt. Vispa sedan ihop alla ingredienser förutom xantagummi, allra helst med en elvisp. När det blivit mycket fluffigt tillsätter du xantagummi och fortsätter vispa tills att du har en len marängsmet som är fast och fluffig. Det klassiska är att du ska kunna vända på bunken utan att smeten rinner ut.

Klicka ut små maränger på ett bakplåtspapper och baka i ugnen i cirka 90 minuter i 100 grader. Efter 90 minuter stänger du av ugnen och låter marängerna stå kvar i ugnen tills både ugn och maränger har svalnat helt och hållet.

Tänk på att tiden för gräddning kan variera mycket mellan olika ugnar och även beroende på hur stora marängerna är. Så håll koll på dem regelbundet under tiden de är i ugnen. Du vill inte att de blir undergräddade, men de ska inte heller bli torra eller brända. Segheten på maränger kommer efter att de har svalnat.


Kikärtsspad från tetra

Det lättaste är att använda kikärtsspad som finns i en tetra eller burk med färdigkokta kikärter. Då häller du helt enkelt av kikärtorna och sparar spadet i en skål. Det går även att göra egen aquafaba, men kan vara lite klurigt eftersom det är viktigt att det blir tillräckligt koncentrerat. Det ser du till genom att inte använda mer vatten än vad som absolut behövs i kastrullen när du kokar dina kikärtor.

Skulle spadet kännas för löst kan du prova att koka det något längre när du har hällt av kikärtorna. Koka på låg värme, ungefär som när du reducerar en sås.


Xantagummi

Xantagummi är ett livsmedel som framställs från socker, men eftersom det behövs mycket liten mängd brukar det ändå anses vara ett sockerfritt livsmedel. Xantagummi används som sötningsmedel men är också ett stabiliseringsmedel, och hjälper marängerna att få rätt konsistens.


Alternativ sötning

Maränger innehåller vanligtvis en stor mängd vitt socker. Men genom att använda alternativ sötning i det här receptet kan du få goda, söta maränger trots att du inte använder vitt socker. Dadlar är ett utmärkt substitut till socker eftersom de har en len och söt smak. Tillsammans med vaniljpulver får du en rund och god smak på marängerna, utan att de smakar alltför sött.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!