maräng utan socker

Maräng utan socker är det möjligt?

Kan man göra maräng utan socker? En härligt söt marängtårta eller en liten rund pavlovabakelse kan få det att vattnas i munnen men den innehåller ju oftast mycket socker och inte alla vill eller kan äta vanligt vitt socker. Så frågan är om det kan vara möjligt att få till den smarriga marängtårtan utan socker? Och svaret är: självklart går det att slänga ihop en maräng utan socker!

Baka maräng utan socker

För det mesta består en marängsmet av ägg och socker men det går också utmärkt att få till en fin maräng utan socker. Men visst vill vi ha en söt maräng och då måste vi titta på andra källor till sötma. Istället för socker går det utmärkt att använda sig av exempel stevia eller agavesirap och här nedan följer två recept för dig som vill prova på att baka maräng utan socker.

Sötma från frukt

När vi bakar är det vanligt att använda vitt socker men det finns många andra sätt att få till en god kaka med hjälp från frukt istället. En mycket god källa till sötma kan vi få från dadlar och det finns att köpa dadelströ som är mycket användbart vid bakning. Det går också utmärkt att mixa dadlar med lite vatten och så får man en smet som kan användas vid bakning. Till exempel är det supersmarrigt att göra chokladbollar med dadlar och så bra att få ett lite nyttigare alternativ. Ja vi kan till och med käka en chokladboll till frukosten och det är ju inte helt fel.

Ett annat alternativ till socker vid bakning är banan och en favorit hos många är banankaka. Och det är ju inte så konstigt för det är en riktigt smarrig godsak som gör att det vattnas i munnen när vi känner doften sprida sig från ugnen. Det är lätt att baka en banankaka utan socker, istället för socker kan du tillägga lite extra banan och se till att det är riktigt bruna bananer som innehåller mycket fruktsocker.

Vegansk maräng utan socker – är det möjligt?

De flesta av oss vet att en maräng innehåller till största delen ägg och det är inte något för veganen att sätta tänderna i, så hur får vi till en maräng utan ägg? Det är faktiskt superenkelt och svaret är kikärtsspad! Det kanske låter helt knasigt att använda kikärtsspad men tro det eller ej, det smakar kanongott!

Varför inte prova en sockerfri och vegansk maräng? Du bara byter ut ägg mot kikärtsspad och socker mot exempelvis agavesirap. Det finns en hel uppsjö av veganska recept på maränger och det kan ju vara kul att prova på när den veganska kompisen kommer förbi på fika.

Faktaruta

Maräng bakad med stevia:

3 st äggvita
1 dl steviaströ
3 g ättiksprit 12%

Vispa samman allt till ett hårt skum och spritsa ut på bakplåtspapper.

Grädda i ugnen i ca 40 min i 100 grader.

Marängtårta bakad med agavesirap:

6 st äggvitor
1 msk citronsaft
1 dl agavesirap

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sedan citronsaften.

Fortsätt vispa medan du tillsätter agavesirap lite i taget.

Du kan välja att antingen bre ut marängen på ett bakplåtspapper eller spritsa ut i runda bottnar.

Grädda i 130 grader i 2 timmar och lår sedan stå kvar i ugnen under natten för att torka.

Dagen efter kan du fylla din tårta med vad du önskar, det kan vara till exempel grädde och jordgubbar eller lemoncurd och grädde.

maräng utan socker
Relaterade drycker
Tommasi Monte Croce Passito Bianco

Gott till ost och dessert!

Nr: 74559, Sött vin , Sött

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!