Måste vinet luftas före servering?

Låt vinet blomma ut till sin fulla potential innan du serverar det. Matilda Junestav, sommelier och produktchef på Hermansson & Co, ger oss allt vi behöver veta om att lufta vin.

Hur viktigt är det att lufta vinet innan det serveras?

– Det är viktigare för vissa viner, men de flesta vinerna vinner på det av lite olika anledningar. Unga viner kan exempelvis vara knutna och behöva öppna upp sig. Vin på box har mer tillsatta sulfiter och kan behöva luftas för att få bort svaveldoften.

Vad händer när vinet luftas?

– När man får in syre i vinet öppnar det upp sig. Doften blir större och smaken mjukare. Så gott som alla röda viner vinner på att luftas. De innehåller mycket tanniner, som ger strävheten i vinet, och kan mjukas till när det kommer in luft. Men även vita viner blommar ut i doft och smak om de luftas. Speciellt de fylligare vita vinerna som har lagrats på fat, i de lite högre prislägena.

Hur luftar man vinet bäst?

– Det räcker inte med att öppna korken, utan du behöver hälla upp vinet på karaff för att det ska komma in tillräckligt med luft. Dels får du in luft under upphällningen, dels får vinet en bredare yta i karaffen som gör att det blir bättre syresatt. En snabbmetod är att hälla upp vinet direkt i glaset och snurra runt lite för att få in luft.

Hur länge ska vinet luftas då?

– När du har hällt upp vinet i en karaff bör du låta det stå minst 30 minuter. De unga strama vinerna som inte har hunnit ligga på flaska och utvecklas kan behöva luftas längre. Det startar en oxideringsprocess i karaffen som släpper loss aromer i doft och smak. Om det däremot är ett moget vin som redan legat på flaska länge kan det snabbt oxidera och bör därför helst inte luftas alls, undantaget äldre röda viner som fortfarande har en del strävhet och behöver luftas av den anledningen.

Vad innebär dekantering?

– Att separera vinet från eventuella fällningar genom att hälla upp det på karaff. Äldre röda viner kan ha fällning, en bottensats som även kallas sediment. Bottensatsen består av rester från vinifieringen och lagringen, bland annat döda jästceller och druvskalsfragment.

Vad är bra att tänka på vid dekantering?

– Låt vinflaskan stå upp en stund så att all fällning sjunker ner till botten. Häll sedan försiktigt vinet längs insidan av karaffen så att fällningen så smidigt som möjligt faller ner till botten av karaffen eller ännu hellre stannar kvar i flaskan. 

Faktaruta

Matilda tipsar:

Lufta alltid boxvinet före servering!

För att vinet ska hålla bättre i boxen och inte oxidera i förtid tillsätts sulfiter, som fungerar som ett konserveringsmedel. Det kan ge ifrån sig en svavellukt, likt doften av en nytänd tändsticka, när boxen öppnas. När vinet luftas ger svaveldoften vika och vinets önskvärda dofter kan ta plats i stället. Häll alltid upp vinet från boxen minst en halvtimme före servering för bäst upplevelse.

Relaterade drycker
Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak

Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Ramos bib
Ramos Reserva

SILVER i prestigefulla tävlingen "Årets Vinare 2023"

Nr: 6139, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Ramos Elegant White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Nr: 79034, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!