Med respekt för jorden

Familjen Jaume har odlat vin i Châteauneuf-du-Pape, i södra Frankrike sedan 1826 och precis som sina förfäder använder man främst naturliga metoder och ingen konstgödsel. Respekten för jorden sitter i generna.

Christophe Jaume kan stoltsera med att ha vinmakeri i blodet. Som sjätte generationens vinodlare har han fått både kunskap om vin, passion för druvor och intresse för jordmån med sig med modersmjölken. Hans far, Alain Jaume, bildade sitt företag i början av 1970-talet och är än i dag aktiv i bolaget som bär hans namn. I takt med att Christophe, och hans syskon Sébastien och Hélène, kommit in i vinproduktionen har familjen utvidgat odlingarna. De omfattar nu omkring 140 hektar, fördelade på appellationerna Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages och Vacqueyras.

– Vi är ett familjeföretag, har samma kvalitativa mål och vi arbetar tillsammans, berättar Christophe Jaume.

någon tvekan om att syskonen skulle viga sina liv åt just vinodling har aldrig funnits. Båda bröderna är utbildade inom enologi och på familjeegendomen Domaine Grand Veneur, belägen söder om staden Orange, ansvarar lillasystern Hélène för vinhusets egen restaurangverksamhet. Hit kan besökare komma för att prova såväl regionens traditionella kök som familjeföretagets viner.

– Föds du här blir du garanterat förälskad i jorden och dess möjligheter. Vi har inte bara ett yrke, utan många. Du får syssla med allt från arbete på fältet, till att laga traktorer och jobba som försäljare och marknadsförare, skrattar Christophe.

Det råder goda förutsättningar för vinodling i Rhônedalen, särskilt i Châteauneuf-du-Pape. Förklaringen till regionens gynnsamma terroir ligger bland annat i jordmånens höga halt av kullerstenar – sönderslaget berg som en gång i tiden polerats av inlandsisen och sedan förts med Rhônefloden från Alperna. De runda stenarna har en viktig roll för en lyckad skörd. På dagen när solen skiner lagras värmen i stenarna och värmer jorden nattetid. Druvorna mognar lättare, och de får en mörk färg och kraftig karaktär på köpet.

– Jag brukar säga att jord som är bra för vinodling inte är bra för någon annan slags odling, skrattar Christophe.

I Sverige är varumärket Alain Jaume kanske främst känt för sina kryddiga och mustiga Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve och det smakrika och eleganta vinet Châteauneuf-du-Pape Domaine Grand Veneur. Fler viner från Alain Jaume finns dessutom i Systembolagets beställningssortiment.

2012 blev Alain Jaume ekologiskt certifierat med den franska märkningen ”Agriculture Biologique”. Även om certifieringen är en viktig kvalitetsstämpel gentemot kunderna har den inte inneburit någon förändring i familjens sätt att arbeta – man har sedan länge jobbat med naturliga metoder och ekologisk odling på ägorna.

– Vi har alltid haft som mål att odla med så lite påverkan på miljön som möjligt, så jobbade vi långt innan ekologiska viner blev ett begrepp. Vi respekterar jorden och arbetar med hantverksmässiga metoder och utan bekämpningsmedel.

För i en biodynamisk odling används varken kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Det innebär givetvis en risk, eftersom vinrankorna kan bli utsatta för skadedjur, och mer jobb rent hantverksmässigt. Men det är värt den extra mödan förklarar Christophe. Att använda bekämpningsmedel skapar ytliga rötter som gör plantorna mindre motståndskraftiga mot torka.

Filosofin är att traditionella metoder, som att exempelvis att plöja jorden, ger plantorna en bättre möjlighet att utveckla djupgående rötter, vinrankorna får mer livskraft och druvorna en mer komplex och koncentrerad karaktär.

– Vi strävar i första hand mot att göra kompletta, kvalitativa viner, men det är viktigt för oss att lämna över jorden till nästa generation i samma skick som vi fick ta emot den.

En doft av örter från det sydostfranska köket

RHÔNEDALEN HAR HISTORISKT sett varit mest känd för sina viner av högsta klass, men här finns också ett läckert kök som frestar med olika sorters specialiteter – som patéer, lamm- och vildsvinskorv. Plus ett stort utbud av lagrade och smakrika ostar.

Om du besöker regionen, passa på att njuta av de primörer som erbjuds för tillfället – som sparris, kronärtskockor och brytbönor.

Örter är en av de viktigaste beståndsdelarna i regionens kök – kryddblandningen ”Herbes de Provence” är ett vedertaget begrepp världen över och består av en blandning av sydfranska örter som basilika, fänkålsfrö, lavendel, rosmarin, salvia, sommarkyndel och timjan. En rödvinssås får ofta koka tillsammans med timjan och rosmarin och den världsberömda olivröran tapenade får en extra smakskjuts av lagerblad och mejram.

– De här smakerna gifter sig väl med aromerna av mörka bär och kryddor som du får i vinet av druvsorterna grenache, syrah och mourvèdre, säger Christophe Jaume.

Relaterade drycker
Châteauneuf-du-Pape Domaine Grand Veneur "Le Miocène"

Nr: 2845, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve

AOP Côtes du Rhône

Nr: 72034, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Domaine Grand Veneur Les Champauvins

Ekologiskt och smakrik Baby Châteauneuf-du-Pape""

Nr: 9368201, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!