bild

Med vin i blodådrorna

João Maria Portugal Ramos, son till den legendariske portugisiska vinmakaren João Portugal Ramos, bär inte bara i stort sett samma namn som sin far, han har också valt samma yrke som sin pappa.

Vinföretaget João Portugal Ramos Vinhos består av egna och hyrda vingårdar i regionerna Vinho Verde, Douro, Beiras, Tejo och Alentejo. Det var i det sistnämnda området som Ramos den äldre startade sin vinverksamhet i början av 1990-talet. Då var Alentejo känt för oxiderade viner och portugisiska vinmakare var konservativa och traditionsbundna. João Portugal Ramos ville annorlunda och satsade dels på en högteknologisk utrustad vingård, dels på fruktiga, smakrika, fylliga viner med mjuka tanniner. Den smarta vinproducentens drag gick hem och bolagets första sex hektar har i dag vuxit till 600. Hans son João Maria har bokstavligen vuxit upp bland vinrankor i Alentejo.

– Jag har haft turen att se mitt fars projekt växa från starten, till vad det är i dag 27 år senare, berättar han. Även om jag var väldigt ung så var jag ändå tillräckligt nära tillverkningen för att veta exakt vad jag ville göra i livet.

Som barn följde João Maria ofta med sin pappa till jobbet och när han blev lite äldre började han sommarjobba på vingården.

– Skörden var alltid en speciell tid, full av aktivitet och jag fick lära mig av pappa och hans medarbetare att man alltid ska ha som mål att göra sitt allra bästa. Det är bara då man kan producera kvalitetsviner år efter år.

När João Maria blev tillräckligt gammal lät hans föräldrar honom även smaka på vin vid middagen.

– Pappa visade hur man provar vin och förklarade hur olika viner skiljer sig åt och hur man kan blanda och matcha sorter.

Men middagarna i hemmet fungerade inte bara som ett tillfälle för att få en grundkurs i dryckeskunskap, runt middagsbordet byggdes också affärsnätverk. För i stället för att träffa distributörer på kontorstid, bjöds dem hem till familjen Ramos på middag. João Maria minns att han där och då tyckte det var lite tråkigt med allt vinsnack.

– Men pappa var noga med att jag var med på middagarna och efter en tid började jag hänga med i samtalen om vin. I dag är samma personer både nära vänner till mig och affärspartners. Det är en av anledningarna till varför jag valt det här yrket, för att få arbeta med människor jag känt så länge jag kan minnas.

Vinmakarsonen har bokstavligen vuxit in i sitt yrke och är precis som sin far personligen starkt förknippad med varumärket, som är familjens efternamn. Det syns inte minst på det röda vinet La Strada gjort på syrah och trincadeira som efter att designen gjorts om pryds av João Marias foto och signatur. Vinet är släppt under João Marias egna dotterbolag Consulvinus, som tar fram nya stjärnskott på vinmarknaden. Han beskriver La Strada som ett enkelt vin, rikt på fruktiga aromer och friskt med lätta tanniner, mycket tack vare att druvorna är handplockade.

– Att druvorna handplockas är viktigt, eftersom det bevarar druvans form och karaktär under transporten till vingården. Det gör det enklare att göra ett bättre vin, samtidigt som det ger oss en möjlighet att erbjuda lokalbefolkningen jobb under skörden.

Den varsamma hanteringen av druvorna är naturlig för ett företag som satt hållbarhet högt på agendan sedan dag ett.

– Pappa har alltid sagt att jorden ska finnas kvar till våra barn och barnbarn. Så tänker jag också, avslutar João Maria.

Text: Henrik Emilson Foto: Samuel Unéus

João Portugal Ramos - Wine Legends

Relaterade drycker
Ramos Reserva

Nr: 6139, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
João Portugal Ramos Alvarinho

Nr: 79909, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Ramos Elegant White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Nr: 79034, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!