Mousserande och mat

Vilka tilltugg och maträtter passar till vilken typ av mousserande? Grapevine guidar till de rätta smakkombinationerna.

Sött mousserande till söta tilltugg

Söta mousserande viner passar bra till söta tilltugg och frukt. Sötma i maten gör att drycken upplevs mindre söt och i stället mer frisk och torr. Ett riktigt sött mousserande vin kan matchas med ännu sötare smaker, till exempel vit choklad och söta bakverk. Ett torrt mousserande vin till söta tilltugg riskerar att upplevas alltför syrligt och torrt.

Passar att äta till: Frukt, till exempel jord- gubbar, söta bakverk och vit choklad.

Rosa bubblor till kraftigare rätter

Mousserande rosévin växer i popularitet och variationen i karaktär är stor – allt från lätta och unga, med eller utan sötma, till mogna och kraftfulla viner. De har lite andra aromer än vitt mousserande och drar mer åt röda bär. De kan också vara något fylligare och passar därför ofta bra till lite kraftigare, smakrikare rätter.

Tänk på: Söthetsgraden i vinet och dess kvalitet väger in även här. Som grundregel kan du gå efter samma smakmatchningar som för det vita mousserande vinet.

Torrt mousserande till sälta, syra och fett

Torra friska mousserande viner med hög syra, till exempel champagne och cava, passar bra till fett, syra och salt. När drycken du serverar är frisk med pigg syra behöver det du serverar i matväg möta upp med en touch av syra, till exempel från citron eller syrlig crème fraiche. Även krämiga och feta tilltugg passar bra till de friska bubblorna som då lättar upp känslan.

Passar att äta till: Toast skagen, chips med dipp, snittar med fiskrom och crème fraiche, bruschetta med mozzarella och tomat, en syrlig glasnudelsallad.

Mogna mousserande viner till smakrika tilltugg

En mogen cava, champagne och crémant passar till smakrika maträtter eller tilltugg, gärna med krämighet, syra och sälta. Champagne, framför allt ekfatslagrad eller årgångschampagne, har oftast ett enormt smakspektrum och matchar därför mer smakrika rätter.

Passar att äta till: Krämiga soppor som hummer- eller svampsoppa, snittar med chèvreost eller krämig tryffelpasta.

Relaterade drycker
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Nr: 789102, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Hola MZ Cava Rosé by Måns Zelmerlöw

Nu lanserar artisten en bubblande rosa dröm!

Nr: 5531501, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
¡H! Barcelona Sparkling Brut

Nr: 5090101, Mousserande vin ,

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!