spanskt mousserande vin

Mousserande spanskt vin

Är du ett fan av spanska viner? I så fall kanske du vill veta mer om en genre inom spanska viner: mousserande viner, även känt som cava. Cava är Spaniens populära mousserande vin och ett av landets numera mest kända viner. Alltfler uppmärksammar de högkvalitativa mousserande vinerna som kommer från Spanien. De är så pass uppskattade att de länge kallades för “spansk champagne”. Med ett så brett utbud att välja mellan, så finns det definitivt något som passar alla smaker och till alla plånböcker.

Historien bakom mousserande spanskt vin

Spanien har varit ett stort vinproducerande land i århundraden och står för produktionen av  kända viner som Rioja och Sherry. Tillverkningen av mousserande vin i Spanien är dock relativt ny.

Den förste spanjoren att starta vinproduktion år 1862 och producera ett mousserande vin i landet var Antonio Gili. Men spanjoren Josep Raventós tog dock det mousserande vinet till nästa nivå genom att introducera den franska champagneliknande vinframställningstekniken ”méthode champenoise” till Katalonien, som på den tiden plågades av vinlöss i vingårdar.

Fram till 1970-talet hette det spanska mousserande vinet Champagne eller Champán, tills de franska producenterna tvingade dem att byta namn – vilket medförde till namnet cava introducerades. Namnet kommer ursprungligen från det spanska ordet ”grotta” och syftar på de många källor där de spanska vinerna lagras.

Men även om det har funnits i mer än ett sekel, klassades cavan inte som en DO förrän 1986. För att kallas cava måste vinet komma från området Cava Denominación de Origen (DO) och vara kolsyrat med en sekundärjäsning på flaska, bland andra strikta appellationsregler.

Hur skiljer sig cava jämfört med champagne i smak?

Även om både champagne och cava görs med samma produktionsmetod skiljer de sig främst åt i smak och karaktär. Detta har att göra med att jorden, klimatet och druvsorterna bidrar med sin egen distinkta smak till slutprodukten.

Den spanska cavan är huvudsakligen gjord av spanska druvor som: Macabeo, Xarel-lo och Paralleda. På senare år har dock även druvsorter Chardonnay och Pinot Noir tillåtits i produktionen.

  • Macabeu – En druvsort som passar väl in i Spaniens klimat och är enkel att odla, bland annat eftersom den är motståndskraftig mot oxidation. Dessa viner har oftast en hög fyllighet och är neutral i smaken.
  • Xarel-lo – Har en syrlig, jordnära och mustig karaktär med friska dofter av blommor.
  • Parellada – Ger en smak av gröna äpplen och citrus.

Vart ligger vingårdarna?

Trots att den är en relativt liten region, producerar regionen Penedès i Katalonien, i nordöstra Spanien nära Barcelona, nästan allt cava-vin i Spanien och har odlat denna typ av vin i århundraden.

Idag produceras nästan 95 % av all cava från Penedès-regionen i Katalonien. Det finns dock andra områden i Aragon, Baskien, Extremadura, La Rioja, Navarra och Valencia som har licens att producera cava.

Spännande mousserande viner med olika smaker

Cava finns i många olika smaker, prisklasser, typer och årgångar. Den är framställd både som vit och i rosado/rosé. Även de flesta av cava är helt torra, så finns det även dem som är mycket söta. Oavsett vilket spanskt mousserande vin du väljer, så kommer den ha fina bubblor som efterliknar champagnen eftersom den tillverkas av den franska vinframställningstekniken ”méthode champenoise”, idag kallad traditionella metoden.

spansk mousserande vin
Relaterade drycker
Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

En ekologisk cava signerad Måns Zelmerlöw!

Nr: 50260, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!