
Nu är det glögg igen
Russin, ingefära, kanel, pomeransskal, kardemumma och nejlika. Andas in och låt julens alla dofter dansa runt i ett modernt glöggmingel med twist.
Kryddsatt vin har förekommit genom historien och redan i antikens Grekland och Romarriket tillsattes kryddor i vin, då av hälsoskäl. Det sägs även att Gustav Vasa drack en blandning av rhenskt vin, socker, honung, ka- nel, ingefära, kardemumma och nejlika. Men det är först år 1609 som uttrycket ”glödgat vin” dyker upp, då för processen där en sockertopp dränktes i congac och antändes var- på det smälta sockret tillsattes i vin och gav det den söta smaken. I slutet på 1800-talet började färdig glögg att säljas i Sverige och i samband med det började drycken också att förknippas med julen.
Nedan hittar du några härliga recept perfekt inför december alla glöggmingel och till självaste julafton.
Recept & styling: Emmy Lundström Foto: Simon Bajada
Faktaruta
KRYDDIG KÖRSBÄRSGLÖGG
1 liter
5 dl Tommasi Valpolicella
5 dl körsbärsjuice
3 msk socker
2 kanelstänger
2 bitar pomeransskal
2 nejlikor
GÖR SÅ HÄR
Häll vin, juice, socker och kryddor i en kastrull. Värm försiktigt på svag värme tills sockret är upplöst.
Låt blandningen dra en stund tills vinet tar smak av kryddorna.
Servera glöggen varm, gärna tillsammans med torkade bär och mandel.