Nu är det glögg igen

Russin, ingefära, kanel, pomeransskal, kardemumma och nejlika. Andas in och låt julens alla dofter dansa runt i ett modernt glöggmingel med twist.

Kryddsatt vin har förekommit genom historien och redan i antikens Grekland och Romarriket tillsattes kryddor i vin, då av hälsoskäl. Det sägs även att Gustav Vasa drack en blandning av rhenskt vin, socker, honung, ka- nel, ingefära, kardemumma och nejlika. Men det är först år 1609 som uttrycket ”glödgat vin” dyker upp, då för processen där en sockertopp dränktes i congac och antändes var- på det smälta sockret tillsattes i vin och gav det den söta smaken. I slutet på 1800-talet började färdig glögg att säljas i Sverige och i samband med det började drycken också att förknippas med julen.

Nedan hittar du några härliga recept perfekt inför december alla glöggmingel och till självaste julafton.

Recept & styling: Emmy Lundström Foto: Simon Bajada

Faktaruta

KRYDDIG KÖRSBÄRS- GLÖGG
1 liter
5 dl Lyngrove Pinotage
5 dl körsbärsjuice
3 msk socker
2 kanelstänger
2 bitar pomeransskal
2 nejlikor

GÖR SÅ HÄR

Häll vin, juice, socker och kryddor i en kastrull. Värm försiktigt på svag värme tills sockret är upplöst.

Låt blandningen dra en stund tills vinet tar smak av kryddorna.

Servera glöggen varm, gärna tillsammans med torkade bär och mandel.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!