orange flower water

Våga testa orange flower water!

Orange flower water sverige kan kort och gott översättas till apelsinblomsvatten vilket är en av biprodukterna vid destillation av färska bitterorangeblommor. Vattnet har en förförande doft som är vanligt i Mellanöstern men även i andra delar av världen då det är en oerhört användningsbar produkt. I västvärlden för doften av apelsinblomsvatten tankarna och känslorna till sommaren men vattnet går såklart att använda året om, i allt från mat till bak.


Populärt världen över med orange flower water

Apelsinblomsvatten tillför en härlig arom till mat, puddingar och bakverk men har under århundradena också tillsatts i mediciner och skönhetsprodukter. I Mellanöstern använder man vattnet till såväl mat som sött medan man i Mexiko använder det för, till exempel, tillverkning av bröllopstårtor och Pan de Muerto – de dödas bröd. I USA används samma vatten till scones och marshmallow medan västvärlden främst känner det som en smaksättare i marsipan och Madeleinekakor. Den över hela världen så kände kocken Paul Bocuse sa en gång att det var apelsinblomsvattnet som gjorde hela skillnaden på en bra och en dålig Madeleinekaka. Skulle man fråga en vän av det arabiska köket var apelsinblomsvatten gör sig bäst blir nog svaret baklava.

Att apelsinblomsvatten används i matlagning och bakning är också för att maskera eventuella obehagliga smaker och/eller ett högt mineralinnehåll. Att vattnet används i bakverk Mellanöstern tros också ha att göra med att apelsinblomman generellt sett ses som en traditionell brudblomma och med det symboliserar renhet.


Prova orange flower water

Det är inte bara i mat och sött som apelsinblomsvatten tillför en extra touch utan även i cocktails, glass, vispad grädde och vaniljsås. Eller varför inte bara hälla det över färskt skuren frukt. Enligt några finska bakfantaster tillför orange water flower sverige en härlig touch till struvor och en del tillsätter det gärna till saffranskaka. Endast fantasin sätter gränser helt enkelt så varför inte experimentera hemmavid!

Ett varningens finger då man är nybörjare på ingrediensen apelsinblomsvatten – överdosera inte! För mycket vatten och maträtten/bakverket förvandlas till något så parfymerat och otäckt att ingen vill äta det. Rätt doserat kan man ha uppfunnit en ny favorit!


Skönhetsprodukter

I skönhetsvärlden används apelsinblomsvatten främst som tillsatts i ansiktsvatten. Produkten både renar huden och ger den extra näring samtidigt som den stöder mikrocirkulationen och därmed genererar en bättre allmänhälsa för huden samtidigt som den ger mer lyster. Det finns flertalet märken som saluför ansiktsvatten med apelsinblommor i behändig storlek och därmed har du en härlig följeslagare i väskan. För den som tycker om att tillverka egna skönhetsprodukter kan apelsinblomsvatten ge extra näring till hela kroppen och kan därför med fördel tillsättas till kroppslotion och dylikt.


Fungerar också som medicin

Som nämnt har apelsinblomsvatten också tillsatts i mediciner eller rent av använts som mediciner. Malta, Nordafrika och Mellanöstern är bara några exempel på var man använt detta vatten som medicin mot magsmärta och den används till såväl barn som vuxna.


Rena luften omkring dig

Orange flower water sverige hjälper också till att fräscha upp luften omkring oss. I många delar av världen tillsätts apelsinblomsvatten till parfymer eller oljor och ofta får gäster tvätta händerna i vattnet innan de går in i ett värdshus eller innan de slår sig ned för en kopp te.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!