osmansk gryta

Piffa till vardagsmaten med en osmansk gryta

Det finns så många goda nya maträtter att prova och hittar man en maträtt som både verkar vara god och som är enkel så är det ju bara att testa. En sådan maträtt är den turkiska osmanska grytan som sköter sig själv i ugnen och visst älskar vi enkel mat? Den osmanska grytan kan variera i innehåll så därför går det bra att ta de grönsakerna man själv tycker om eller redan har hemma.

Osmansk gryta består av kött och olika grönsaker som tillsammans med massor av kryddor blir en smaksensation. I grytan så använder man sig av de så kallade sju kryddorna som är en vanlig kryddblandning i mellanöstern.

Recept på kryddblandningen 7 kryddor:

1 tsk kardemumma

1 tsk vitpeppar

6 tsk svartpeppar

2 tsk kanel

1 tsk muskot

2 tsk ingefära

2 tsk kryddnejlika

Du blandar samman alla de malda kryddorna och sparar i en  burk. Du kan nu använda denna kryddblandning när du lagar den osmanska grytan eller när du provar andra recept från mellanöstern.

Recept på osmansk gryta

Har du nu efter du läst om den smarriga grytan blivit såld och vill laga maträtten så kommer här ett recept som du kan prova på. Och ha i åtanke att det går utmärkt att byta ut till andra grönsaker. Har du till exempel ingen aubergine hemma så kan du istället använda dig av en zucchini.

Osmansk gryta 6 personer:

800 g högrev

1 msk torkad timjan

2 tsk paprikapulver

0.5 tsk sju kryddor

3 msk tomatpuré

0.5 dl olivolja

3 dl vatten

Salt och peppar

4 tomater

2 lökar

6 vitlöksklyftor

1 aubergine

1 röd paprika

1 grön paprika

4 potatisar

3 morötter

1 färsk chili

Såhär gör du:

Skala och hacka alla grönsaker i bitar och även köttet.

Lägg i formen tillsammans med alla kryddor och olivolja. Blanda ordentligt.

Tillaga i ugnen på 175 grader och låt köttet få färg, ca 15 min.

Sedan tar du ut formen och häller i tomatpurén uppblandad med vatten. Blanda ordentligt och lägg över folie, tillagas 2 timmar eller tills köttet är mört och fint.

Serveras tillsammans med ris eller bulgur. Smaklig måltid!

Mat från mellanöstern

Maten från mellanöstern är smakrik och den doften som sprider sig vid tillagning är underbar. Det finns maträtter som passar alla i den matlagning som görs i mellanöstern. Om du är vegetarian så hittar du flera goda grytor att välja på och de är riktigt mustiga och goda. En gryta som påminner om den omanska grytan är tapsi och den tillagas vanligen i Kurdistan.

Tapsi tillagas av grönsaker som potatis och zucchini som läggs i en form tillsammans med en tomatsås. Även här är alla de goda kryddorna en viktig del i maträtten och de sju kryddorna får du inte glömma här!

Andra smarriga maträtter från mellanöstern är självklart den klassiska falafeln som vi hittar på gatorna här i Sverige och hummus som är så gott. Det är också gott att käka smårätter från mellanöstern som kallas för meze och då får du flera goda små tilltugg att mumsa på.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!