Ost som passar till glögg

Ost som passar till glögg

När julen närmar sig är glöggen en viktig ingrediens på matbordet. Men till glöggen vill man också gärna ha något tilltugg. Ost är ett vanligt tilltugg som man har till glögg. De vanligaste ostarna är ädelost och cheddarost. De ger givetvis en mycket trevlig smakupplevelse men det finns också många andra ostar att testa som passar till glögg. Några ostar kan till exempel vara Roquefort, Comté och Gruyère. Ostarna kallas för ”bergostar” och är gjorda på mjölk som lagrats åtet innan. Detta för att man ska få ut så mycket smak man kan av ostarna.


Glögg med andra tilltugg

Om man vill ha ost som passar till glögg, men tycker att det känns tråkigt att bara servera en ost kan man testa att göra andra tilltugg som exempelvis innehåller ost. Exempel på några andra tilltugg som innehåller ost kan vara ostbollar, kex med ädelostcreme, samt ädelost med fikon. Samtliga tilltugg innehåller ost men har blivit uppfiffade och är därför en roligare upplevelse. Dessutom sägs det att man också äter med ögonen och om man då har piffat till tilltugget lite kan detta också ge en trevligare och godare upplevelse.


Vilken glögg ska man välja?

Men det är inte bara ost som finns i olika varianter och smaker utan även glöggen kommer i olika smaker och utseenden. Att hitta rätt glögg till rätt ost kan därför vara svårt. Men det är också viktigt att testa sig fram själv eftersom alla känner och tycker olika. Det finns både söta glöggar och lite beskare glöggar. Och det är bra att tänka på när man väljer ut ost och tilltugg att kanske inte välja den sötaste osten om man man har en väldigt söt glögg. Men också att inte välja en för salt ost till en glögg som kan vara besk. Att välja glögg kan därför också vara svårt. Dock brukar många nöja sig med den klassiska glöggen och den är oftast söt.


Pepparkaka, glögg och ädelost

Pepparkaka, glögg och ädelost är den mest klassiska kombinationen och den håller än idag. De serveras på många julbord och även på olika julmingel och är en smakkombination som förmodligen kommer leva länge. Då det är en sådan populär kombination så testar man att göra nya varianter med den. Som ovan nämnts finns det till exempel olika typer av ädelostkräm. Dessa används på pepparkakorna istället för bara en bit ost. Det är dessutom lättare att breda ut dem på pepparkakan och gör det också lättare att täcka hela pepparkakan.


Från ost till tilltugg

Istället för att ställa fram en bricka med olika ostar kan det vara trevligare och roligare att få en scones med en god ostskiva på. Det finns också olika frukter att kombinera med osten och glöggen. Dessa kan till exempel vara fikon, vindruvor och sharonfrukt. Det är egentligen bara att testa sig fram med vad som kan passa en själv bäst. Nötter kan också rekommenderas till både ost och glögg, till exempel mandlar eller valnötter. De passar också väldigt bra till frukterna som nämns ovan.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!