ost till champagne

Matcha rätt ost med champagne till festen

Att ha en fest där man bjuder på bland annat härlig stor ostbricka med kex, druvor och annat tilltugg kan bli mycket uppskattat av gästerna. Ska man ha ostar framme att bjuda på är det också extra lyxigt att ha bubblig champagne. En passande champagne till ost kan variera beroende på vilken karaktär en champagne har och därefter kan man välja ostar som passar bäst.

Välj färsk ost till all champagne

När det kommer till passande champagneost eller fler ostar, finns det många exklusiva och smakrika ostar som man kan få tag på i matbutikerna. Lite finare ostar brukar man ofta finna i ostdisken eller där man säljer delikatessvaror. Vad är då en passande ost att ha till champagne på festen? Det första man bör tänka på är att champagne oavsett sort kan ha en ganska hög syrahalt.

Det innebär i regel att man också bör välja ostar som har en hög halt av syra för att matcha champagne. Färska, bredbara ostar som generellt passar till champagne är färskostar som en syrlig ricotta, en bredbar Chèvreost med getmjölk, eller till exempel en klassisk Philadelphiaost. En champagne ost som färskost, kan man avnjuta helt naturell eller varför inte smaksatt med örter, vitlök eller annat till ett glas bubbel? Färska, syrliga ostar är perfekta på ostbrickan då man kan bre ostarna på kex och då är champagne med  sin syra en perfekt smakkombination!

Matcha mogen champagne med lagrad champagne ost

Att färskostar passar som champagne ost är det inga tvivel om men hur är det då med hårda och lagrade ostar? Som grundregel gäller att de, vare sig de är mjuka eller hårda, ändå ska ha en ordentlig syra i smaken. En brieost som är ett mellanting mellan mjuk och hård ost är ett bra exempel på en ost som går perfekt ihop med olika sorters champagne till en fest!

När det kommer till lite hårdare champagne ost, ska man gärna matcha en lite mer mogen och smakrikare champagne till ostar som parmesan, camembert, Grevé, gruyére eller Comté. En riktigt klassiker bland svenska ostar som man också kan ha till en mer mogen champagne, är en smakrik och robust Västerbottenost.

Blanda ostar och champagnesorter för alla smaker

När man ska ha en fest med en rejäl ostbricka, kan det vara smart att ställa fram olika champagnesorter och ostar så att man har ett större urval att välja mellan. Sammanfattat så passar lättare och torr champagne till mildare syrliga ostar som färskostar, eller mögelostar och då kan man ställa fram detta tillsammans på ett bord där gästerna själv får välja.

En mer mogen champagne kan man då till exempel placera ut ihop med de starkare ostarna med mer karaktär.  Man får heller inte glömma ställa fram passande snacks, kex, druvor eller till exempel ett gott smör.

Söt champagne till de riktigt starka ostarna

Ostar som har en mycket djup karaktär och som man kan uppleva dofta relativt starkt, går utomordentligt bra ihop med sötare champagne! Det kan då röra sig om ostar likt Gorgonzola, en vällagrad Tallegio eller en roquefort med mycket sälta. En söt champagne fungerar även bra ihop med alla former av starkare blåmögelostar. Den unika kombinationen av sött, salt och karaktär blir en mycket god smakkombination att njuta av på festen eller kanske hemma med partnern en mysig hemmakväll.

ost till champagne
Relaterade drycker
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Nr: 789102, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Beaumont des Crayéres Grand Rosé

91 poäng i Wine Spectator

Nr: 5095701, Champagne , Mousserande vin

Läs mer
Beaumont des Crayères Fleur de Meunier Brut Nature

Unik Champagne med druvsammansättning 100% Pinot Meunier

Nr: 83092, Champagne , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!