oxfilépasta med ädelost

Oxfilépasta med ädelost

Pastarätternas pastarätt måste väl ändå vara en krämig och perfekt tillagad oxfilépasta med ädelost? Oxfilé är ju den styckningsdetalj som är nästintill omöjlig att misslyckas med, och att addera den till en pasta innebär att direktförflytta vad som kan vara en basic vardagsrätt till den fint uppdukade helgmiddagen.

Oxfilé finns det ju bara en sort av, men annat är det med pasta – vilken sorts pasta gör sig bäst till denna rätt? Rigatoni – det vill säga en variant av lite större ”rör” passar bra då den blandas fint och suger till sig mycket av den krämiga såsen. Vill man ha en elegantare variant att snurra upp lite snyggt på sked, gör sig pappardelle fint. Pappardelle är den bredaste varianten av ”spaghetti-typ”.
Så varsågod, här serverar vi dig vårt bästa recept på oxfilépasta med ädelost.
Förstås har våra duktiga sommelierer valt ut tre röda viner i olika prisklasser som gör sig alldeles ypperligt till.

Lycka till i köket och låt er väl smaka!

Oxfilépasta med ädelost
Gör så här:

  • Om det behövs; putsa oxfilén. Skär sedan oxfilén 2-3 cm tjocka i strimlor eller i kuber, beroende på tycke och smak.
  • Smält smör i en stekpanna. Stek bitarna av köttet hastigt och krydda med salt och peppar. Lägg över köttbitarna på en tallrik och låt stå medan du börjar med att göra såsen.
  • Skala och finhacka löken. Borsta bort eventuell smuts champinjonerna lätt. Skär bort en halv cm av foten. Skiva champinjonerna.
  • Hetta upp stekpannan igen och smält smör. Diska inte pannan emellan, så får svampen och löken ta smak av köttet. Fräs lök och champinjonerna tills dess att champinjonerna vätskat ur och löken blivit mjuk.
  • Tillsätt kalvfond och grädde till löken och svampen i stekpannan. Smula ner osten i såsen. Låt koka ihop och sedan stå och småputtra på låg temperatur.
  • Koka upp saltat vatten i en kastrull. Koka sedan pastan enligt anvisningar på förpackningen. Häll av vattnet i ett durkslag.
  • Nu är det dags att tillsätta oxfilén i ädelostsåsen! Lägg i köttet och skyn i såsen och rör om. Smaka av och salta och peppra om det behövs.
  • Blanda den färdiga såsen med den nykokta pastan och rör ihop. Lägg upp den färdiga oxfilépastan med ädelostsås på ett stort fat eller vidare skål för en stilig servering. Garnera med finhackad färsk persilja och njut!

Tips! Låt serveringsfat/skål värmas upp genom att fylla upp med hett vatten och låta stå några minuter. På så vis kallnar inte maten lika snabbt.

Grapevines sommelierer väljer:
3 röda viner i olika prisklasser som passar perfekt till den krämiga och smakrika oxfilépastan med ädelostsås.

Faktaruta

Oxfilépasta med ädelost
Ingredienser:
4 – 6 portioner

400 g okokt pasta, förslagsvis rigatoni elller pappardelle

400 g oxfilé

1 stor gul lök

250 g färska champinjoner, gärna skogschampinjoner då de är något fylligare i smaken

2 msk kalvfond

5 dl grädde, vanlig 40-procentig eller matlagningsgrädde på 15 procent om en lite magrare variant önskas.

150 g ädelost, gärna gräddädel

Smör

Salt och peppar

Garnering:
Färsk persilja

Relaterade drycker
Loios

Nr: 2521, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Tommasi Palanca Ripasso

I TOMMASIS RIPASSO FINNS DET BÄSTA FRÅN AMARONEN

Nr: 2133, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Marqués de Vargas Reserva

En elegant rioja med klassiska undertoner i koncentrat

Nr: 78622, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!