Oxfilépasta soltorkade tomater

Oxfilépasta med soltorkade tomater

Lär dig göra den perfekta Oxfilépasta med soltorkade tomater! Oxfilépasta är en riktig klassiker som de flesta svenskar älskar och definitivt har ätit på restaurang någon gång. Denna rätt är dock väldigt enkel att göra och du kan med fördel svänga ihop den hemma i ditt eget kök. En av rättens stora fördelar är att den kan varieras i det oändliga genom att man använder olika ingredienser i såsen. Här nedan följer en gräddig variant med soltorkade tomater som extra smaksättning.

Fakta om oxfilé

Oxfilé kommer från nötdjur och är en av de finare bitarna man kan få från dessa djur. Filén sitter på insidan av skelettet, vilket är det som gör köttet så mört. Denna styckdetalj är väldigt eftertraktad, kan tillagas på många olika sätt och användas till en rad olika maträtter. I en oxfilépasta skär man köttet i fina strimlor som sedan steks snabbt på hög värme tills det har fått färg.

Så fixar du såsen

En oxfilépasta skall vara krämig och baseras därför på grädde. När köttet steks så kryddar och pepprar du och tillsätter sedan pressad vitlök och soltorkade tomater som skurits i den storlek du önskar. Låt steka någon minut. Tillsätt sedan grädde, mjölk, balsamvinäger och kalvfond. Låt puttra några minuter och smaka under tiden av såsen. Red av såsen med maizena-mjöl så att den får den konsistens du önskar och lägg till sist i den hackade färska basilikan.

Så kokar du den perfekta pastan

För att en oxfilépasta, precis som alla pastarätter, skall bli lyckad så krävs det inte bara en god sås. Det gäller även att pastan är kokad till perfektion. Det kan tyckas basalt men det är faktiskt stor skillnad på en väl tillagad och en dålig pasta.

Det viktigaste är såklart att pastan inte kokas för länge, den skall vara al dente – det vill säga ha kvar en viss spänst och ett lätt tuggmotstånd. För att uppnå detta resultat gäller det att koka pastan på rätt sätt. Först och främst behöver man ha rikligt med vatten, ofta mer än vad man tror.

Beräkna ca 1 liter vatten per 100 gram pasta. Mycket vatten gör att pastan inte klibbar ihop. Man skall även ha ordentligt med salt, ca 10 gram per liter vatten. Tillsätt dock saltet efter att vattnet kokat upp, annars förlängs uppkokningstiden. Rör i pastan då och då medan den kokar.

Låt pastan koka 1 minut mindre än vad som anges i instruktionerna på förpackningen. När man blandar pastan med den varma såsen kommer den nämligen att fortsätta tillagas något och man vill inte att den skall bli för mjuk. Kom ihåg att spara lite av pastavattnet innan du häller av pastan. Detta vatten som är fullt av stärkelse tillsätter man sedan i såsen för en krämigare konsistens.

Blanda och placera

När pastan kokat klart och är avhälld tillsätter du den i den färdiga såsen och blandar ordentligt så att såsen fäster på all pasta. Placera pastan på ett snyggt sätt, gärna i en djup tallrik, och garnera med färsk basilika för att få till det där riktiga restaurangutseendet.

Oxfilépasta soltorkade tomater

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!