På besök i Alentejo

Med hjälp av en stor satsning på utrustning i toppklass, fokus på hållbarhet och en vision om att skapa viner i världsklass har João Portugal Ramos Vinhos satt Portugal på vinets världskarta.

Portugal var i början av 1980-talet främst känt för sina starkviner, som portvin och madeira. Men i mitten av 1990-talet började vinföretaget João Portugal Ramos Vinhos visa sina muskler. Genom att skifta till modernare tillverkningsmetoder, satsa på bättre utrustning och en perfektionistisk vingårdsskötsel drev företaget på utvecklingen, och allt fler började få upp ögonen för portugisiskt vin.

Mannen bakom företaget, João Portugal Ramos, startade sin karriär som framgångsrik vinkonsult. Men efter åtta år i branschen, bestämde han sig för att starta en egen vingård. 1990 planterade han sina första sex hektar i den frodiga Alentejoregionen i södra Portugal.

Alentejo täcker en knapp tredjedel av Portugal och är känt för sina fruktiga viner, vilka har rönt stor popularitet de senaste åren, inte minst bland svenska vinkonsumenter.

– Den här regionen hade en särskild profil. Men istället för oxiderade viner som folk var vana vid innan vi drog igång, gjorde vi fruktiga, smakrika, fylliga viner med mjuka tanniner. Det skapade en enorm förändring i konsumentbeteendet, berättar João Portugal Ramos.

Två år efter sin första skörd tilldelades João Portugal Ramos utmärkelsen bästa vinprodu cent i Portugal. Återförsäljarna ställde sig i kö och 1997 invigdes företagets egna high-tech vineri på egendomen Vila Santa i Estremoz, i Alentejo. I dag består João Portugal Ramos Vinhos av både egna och hyrda vingårdar på sammanlagt 600 hektar i Portugal, från norr till söder, i regionerna Vinho Verde, Douro, Beiras, Tejo och Alentejo.

Men det var i södra Portugal som allt började. Tack vare Alentejos karaktär och João Portugal Ramos envisa fokus på kvalitet gick regionen från att stå för 2 till 40 procent av den portugisiska vinmarknaden på 20 år, enligt vinmaka ren själv.

Han beskriver själv sin vinproduktion som ”medelstor”. Målet har aldrig varit att bli störst, João Portugal Ramos vill hellre vara bäst.

– Jag vill ha kontroll över det vi producerar och kunna ta hand om det, det är en utmaning att vara stor utan att tumma på kvaliteten, detta är något jag jobbar med varje dag. 

Däremot har han alltid velat göra ”stora” viner med mycket karaktär, samtidigt som  tillverkningen alltid måste anpassas till klimat, odling och jordmån.

– Alentejo är till exempel en väldigt varm region med bra förhållanden för hela mognadsprocessen. Min mission som vinmakare är alltid att visa respekt för druvorna, terroiren och de lokala förhållandena.

João Portugal Ramos Vinhos har blivit känt för sin insats för att modernisera den portugisiska vinindustrin och använda den senaste tekniken i sina anläggningar.

– Portugisiska vinproducenter var tidigare väldigt konservativa, men mycket har hänt de senaste 40 åren. I dag är de flesta vingårdar mycket välutrustade, därför har också kvalitetsnivån på portugisiskt vin höjts enormt de senaste decennierna.

Företagets ambition har alltid varit att producera viner som de själva tycker om, samtidigt som viss anpassning krävs till konsumtionstrender.

Att hitta balansen och ibland behöva kompromissa kan stundtals vara en utmaning förklarar João Portugal Ramos. Att tänka framåt på kommande generationer är viktigt för företaget.

– Vi jobbar med minimalt med tillsatser i tillverkningsprocessen, och med mindre mänskligt ingripande. Vi försöker låta druvorna vara ända tills de hamnar i flaskan, det är alltid målet.

I grunden handlar det om att bruka jorden med minsta möjliga påverkan, och att tänka hållbart.

– Jorden ska finnas kvar till våra barn och barnbarn, därför gäller det att tänka hållbart i hela vårt dagliga arbete. Det gäller alla våra anläggningar. Jag är väldigt glad och stolt över att vara en av de första portugisiska vinproducenter som börjat jobba med hållbarhet.

Relaterade drycker
Ramos Elegant White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Nr: 79034, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Ramos Reserva

Nr: 6139, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
João Portugal Ramos Alvarinho

Nr: 79909, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!