Laga en delikat paj med broccoli och fetaost!

Att äta hemlagade pajer är riktigt gott och pajer passar perfekt till lunchen, middagen eller till en fest. Pajer går att kombinera med många ingredienser och går att laga som veganska och vegetariska eller med alternativ som kött, fågel eller fisk. Något som är riktigt gott och som passar de flesta är en paj med broccoli och fetaost! Hemlagad paj med broccoli och fetaost passar också bra till ett gott vin.

Hur gör man en paj med broccoli och fetaost?

Att göra en hemlagad broccolipaj med fetaost är inte så svårt som man kanske tror. Det man behöver är en pajform som tål ugnsvärme bra. De flesta pajdegar fungerar till alla innehåll och består endast av 100 gram kallt smör, 3 deciliter mjöl, 5 matskedar vatten och salt. En pajdeg som fått stå ett ta i kylen är lättare att arbeta med. Sedan ska man förgrädda pajdegen i formen i 200 grader runt 8 minuter.

Det är alltid godast om man förkokar broccolin med lite salt innan i cirka 5 minuter. Sedan är det lätt att bara blanda ihop fetaost, broccoli,  4 ägg, 2 deciliter grädde och lite vitpeppar i en bunke för att sedan slå över i pajdegen som redan finns i formen.

En paj med broccoli och krämig fetaost brukar det räcka att grädda i 200 grader i mitten av ugnen cirka 30 minuter tills att stanningen har stelnat. Sedan har man en underbar paj att njuta av och den fungerar både som tillbehör eller huvudrätt till en god sallad.

Vad passar till en paj med broccoli och fetaost?

En underbar paj som denna är ett perfekt tillbehör på till exempel festbjudningen där man har ett flertalet rätter. Det kan vara till påskbordet, kräftskivan, julbordet, midsommarbjudningen eller för någon annan festlig buffé man har anordnat. En hemlagad paj med broccoli och fetaost passar utmärkt till något salt kött som bacon eller kassler. Den är även mycket god att äta rakt av med en härlig krispig sallad som innehåller mycket cocktailtomater. Pajen går också mycket bra ihop med fisk som rökt, inkokt eller ugnsbakad lax, samt till olika skaldjursrätter. Denna typ av paj uppskattas av många och passar perfekt även till veganer eller vegetarianer.

Veganska och vegetariska alternativ

Är man vegetarian kan man äta denna underbara paj precis som den är då vegetarianer ofta äter både ost och ägg. Är man vegan så finns det perfekta alternativ som ersätter äggen och osten! En vegansk paj med broccoli och fetaost behöver andra typer av tillbehör för själva fyllningen och då finns det idag många alternativ i matbutikerna.

Pajdegen som annars brukar innehålla smör, kan ersättas av mjölkfria smörsorter som även en vegan kan använda. Samma sak gäller för osten då fetaost finns som mjölkfria alternativ i form av en vitost som görs av bland annat kokosolja och GMO-fria stärkelser.

Något som också passar perfekt som vegansk stanning är andra typer av veganska ostar som exempelvis vegansk pizzaost. En bra blandning av en vegansk stanning till pajen är 100 gram vegansk pizzaost, 2,5 deciliter havregrädde, 0,5 deciliter havredryck och 0,75 deciliter vetemjöl. Som smaksättning kan man använda paprikapulver, salt och svartpeppar. En hemlagad paj med broccoli och fetaost passar perfekt till de flesta tillfällen och är både god och mättande!

paj broccoli fetaost

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!