Paj med svamp och spenat

Paj med svamp och spenat

Det finns flera varianter av pajer du kan tillaga för att få en god måltid. Fördelen med pajer är att de nödvändigtvis inte behöver särskilt många ingredienser och går i regel snabbt att tillaga. Det finns både vegetariska pajer såväl som de med någon typ av kött. I den här artikeln får du lära dig allt om hur du kan gå tillväga för att tillaga en paj som är smaksatt med svamp och spenat vilket är ett bra alternativ för dig som föredrar vegetarisk mat.


Paj med svamp och spenat – recept

Om du vill att pajen ska gå ännu snabbare att tillaga ska du använda en färdig pajdeg du kan köpa i affären. Men du kan också tillaga den helt och hållet själv. Här nedan kan du läsa mer om vilka ingredienser du behöver för pajen och därefter får du en kort guide på hur du går tillväga för att tillaga pajen. Den tar mellan 45 och 60 minuter att tillaga.

Du behöver:

Pajdeg

  • 250 g färdig pajdeg.

För egen pajdeg behöver du:

  • 3-4 dl vetemjöl
  • 125-150 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 250 g färska champinjoner
  • 200 g spenat (fryst eller färskt)
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 150 g riven ost
  • salt och peppar
  • 75 g fetaost

Äggstanning

  • 3-4 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Därefter går du vidare med att göra pajskalet. Om du har köpt färdigt pajskal kan du smöra eller olja in formen och lägga pajdegen i pajformen. Om du gör eget pajskal börjar du med att skära upp smöret i små bitar. Smöret ska vara kallt. Tillsätt lite av mjölet och vattnet pö om pö och arbeta ihop det till en deg. Lägg i degen i formen och låt den vila i kylskåpet i ca 30 min. Under tiden kan du göra fyllningen.

Använder du fryst spenat bör du ta fram den så den hinner tina. Ta fram en skärbräda och skiva upp svampen i bitar. Skala löken och hacka den i fina bitar.

Ta fram en stekpanna och använd olja eller smör. Lägg i svampbitarna och löken och stek tillsammans med spenaten. Använd en vitlökspress och pressa i vitlök i pannan. Avsluta med att krydda med salt och peppar efter egen smak.

Ta ut pajskalet ur kylskåpet och lägg i fyllningen i pajskalet. Därefter kan du välja att lägga till ytterligare smaksättningar, till exempel soltorkad tomat, oliver eller persilja.

Vispa ihop äggstanningen och häll över. Avsluta med att toppa med riven ost och fetaost.

Ställ pajen i mitten av ugnen och låt grädda i ca 30 minuter. Pajen är redo att serveras när äggstanningen har stelnat och har fått en fin färg.

Du kan servera pajen tillsammans med en sallad. Vill du dricka vin till pajen kan du klicka här för att få förslag på de vinsorter som passar bra till vegetarisk mat,till exempel paj med spenat och svamp. Både vitt vin, rosévin och rött vin kan passa bra till din vegetariska paj.

Annons:
Relaterade drycker
Hola MZ Rosé by Måns Zelmerlöw

Nu lanserar den folkkäre artisten sitt första stilla rosévin!

Nr: 5962001, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Black Tower Organic White Bubbly

Ekologisk, vegansk och hållbar!

Nr: 72350, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak

Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!