Panerat fläsk

Bjud på rätter med frasigt panerat fläsk

Om det är dags för en planerad middagsbjudning med ett gott vin och passande mat, är det riktigt gott att bjuda på panerat fläsk till de hungriga gästerna! När man ska panera fläsk finns det fler olika varianter av rätter som innebär tillagning av flera delar av grisen. Det går utmärkt att panera fläsk som det är eller i varianter, som bogfläsk, fläskkotletter eller fläskschnitzel.



Panera klassiskt fläsk

När man använder sig av bogfläsk eller vanligt fläsk och panerar det blir det fantastiskt gott tillsammans med en traditionell löksås. När man panerar cirka 400 gram bogfläsk eller vanligt fläsk används 1 ägg, 1 deciliter ströbröd och 1 tesked salt samt peppar efter smak. Till panerat fläsk är det gott med löksås, vilket är väldigt lätt att tillaga. Det enda man behöver göra är att hacka 2 stora lökar och fräsa i smör, hälla på grädde och sedan göra såsen tjockare med 2 matskedar mjöl eller mer beroende på hur mycket grädde man vill ha. Som smaksättning används dijonsenap, kalvfond, persilja samt salt och peppar. Panerat fläsk fungerar mycket bra ihop med kokt potatis och lättkokta grönsaker, det är en perfekt rätt till en middagsbjudning eller en lunch när man är extra hungrig. Ska man ha en fin middagsbjudning kan det passa bra att panera fläskschnitzlar med antingen vanlig panering med ströbröd, eller pankost-ströbröd. Fläskschnitzel blir bäst om den dubbelpaneras, det vill säga först doppas i mjöl, sedan ägg och sist valfritt ströbröd.



Pankopanering med fläskkött

Fläsk är ett kött som man kan variera mycket med panering till en fin middagsbjudning och vill man ha en lite mer asiatisk stil på fläskkött, kan man använda pankoströbröd. Panko är ett japanskt ströbröd  och har en mer flingkaraktär, vilket ger en frasigare yta. Fläsk innebär även filé eller kotletter och något som är mycket gott är att pankopanera fläskkotletter med ben eller utan. Själva paneringen är mycket enkel och på samma sätt som vanlig panering, använder man sig bara av uppvispat ägg och då istället pankoströbröd. Det man ska tänka på är att ju mer kotletter eller annat valfritt fläskkött man använder för en middagsbjudning, ju fler ägg och pankoströbröd behöver man. Det rätta ordningen när man panerar fläsk eller annat fläskkött i panko, är att köttet först ska doppas i uppvispade ägg, för att sedan doppas i pankoströbröd som är smaksatt med salt. Pankopanerad valfritt fläskkött tillsammans med ris och toppat med sesamfrön, blir till en asiatisk middag som gästerna kommer uppskatta väldigt mycket.



Att tänka på när man panerar fläsk

Vilket fläsk eller variation av fläskkött man än väljer att panera, finns det en del bra tips och råd kring när man panerar fläskkött. Precis som men allt kött ska även fläskkött ligga framme minst 30 minuter innan tillagning eller i detta fall även innan man ska panera. Viktigast är att se till så att köttet är rums-tempererat. Anledningen  till att kött i allmänhet aldrig ska vara för kallt innan tillagning, är för att köttet då kan dra ihop sig, bli kompakt och tappa vätska om det är för kallt vid stekning. Panering kräver lite tid och omsorg men panerar man fläsk eller olika typer av fläskkött på rätt sätt, får man en riktigt smakrik middag och då kan det passa riktigt bra med ett gott glas vitt vin eller rosévin till det panerade fläskköttet.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!