pannkaksrätter

Goda pannkaksrätter att njuta av

Det finns många goda pannkaksrätter att njuta av. Både till fest och vardag. Pannkaka behöver heller inte vara så onyttigt, utan det finns även lite mer hälsosamma varianter som du kan laga.


Ärtsoppa och pannkaka

En riktig klassiker bland pannkaksrätterna i Sverige är ärtsoppa med pannkakor som efterrätt. Bästa dagen i veckan för ärtsoppa och pannkaka är naturligtvis en torsdag. Det finns många restauranger som erbjuder pannkaka och ärtsoppa på just torsdagar. Det är en lättlagad maträtt som både är mättande och väldigt god mat. Du kan antingen laga egen ärtsoppa eller så köper du ärtsoppa på burk eller från kyldisken. Välj mellan ärtsoppa med eller utan fläsk. Till ärtsoppan är det gott med en liten klick senap. Som efterrätt äter du vanliga stekta pannkakor med grädde och sylt. Pannkaka och ärtsoppa, eller någon annan slags soppa, är också en bra maträtt för att introducera nya soppor till barnen. De får ju god pannkaka efteråt.


Crêpes

Crêpes är en fransk rätt som består av tunna pannkakor som rullas med en god fyllning. Pannkakorna läggs på en ugnsform och du strör över lite ost. Sedan ställer du in ugnsformen med pannkakorna i ugnen. Du väljer själv vad du fyller crêpsen med: köttfärs, tacofärs, grönsaksröra, kyckling och grönsaker eller klassikern champinjonstuvning. Crêpes kan ätas som en måltid eller förrätt. För att göra måltiden nyttjare kan du göra en råkostsallad eller en vanlig grönsaksallad. Då får du i dig både protein, grönsaker och kolhydrater.


Ugnspannkaka

En riktig favorit bland alla pannkaksrätter är ugnspannkakan. Populär hos både barn och vuxna. Ugnspannkaka är en stor och tjock pannkaka som är gjord på vanlig smet som breds ut på en plåt eller form i ugnen. Det är vanligt att antingen lägga i blåbär, stekt köttfärs eller bacon i pannkakssmeten. Eller så toppar du med toppingen ovanpå smeten. Men det är lika gott att äta enkel ugnspannkaka och lägga på sylt, grädde eller bacon vid köksbordet. Som förälder är det lätt att baka ugnspannkaka. Istället för att behöva steka 20 pannkakor så sköter ugnen allt på 20 minuter. Se bara till att plåten har blivit varm och att smöret smält innan du häller på pannkakssmeten. Till ugnspannkaka passar det väldigt bra med råkostsallad eller morötter.


Sommarklassikern pannkakstårta

Pannkakstårta är en underbar sommartårta som består av flera lager med pannkakor och sylt. Du bör steka pannkakorna i tid så att de hinner kallna. Det enklaste är att steka dem dagen innan och sedan förvara dem i kylskåpet över natten. Du vill inte att de ska vara varma när du skapar din tårta, eftersom grädden i så fall kommer att smälta. Vill du göra en hög pannkakstårta behöver du steka ganska många pannkakor. Sedan varvar du bara pannkaka med en god sylt. Till pannkakstårta passar det särskilt bra med jordgubbs-, hallon- eller hjortronsylt. På det översta lagret brer du grädde och sedan kan du toppa med goda bär. Du kan även riva mörk choklad över tårtan för att ge den en mer vuxen smak.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!