päronglögg

Päronglögg

Ingen jul utan glögg, eller ”glödgat vin” som det kallades förr. Faktum är att vi svenskar dricker uppemot fem miljoner liter glögg varje jul. Men den stora dryckesklassen är så mycket mer än vad de flesta tänker på. Det finns så mycket mer än bara den klassiska glöggen. Utbudet av glögg är större än någonsin och det finns glögg i flera olika skepnader och med olika smaker. Den kan även serveras både varm och kall, vilket påverkar smakupplevelsen. Den kan vara alkoholfri, baserad på saft eller alkoholfritt vin.

Vanliga smaker är blåbär, ingefära, lingon, svarta vinbär, vanilj och äpple. Det finns även mer unika varianter såsom glögg med smak av Delicatoboll. En smak som sticker ut är päronglöggen. Traditionellt brukar glögg smaka och förknippas med jul. Men päronglöggen har en något mer somrig smak. Den fungerar även juletid och har den klassiska glöggdoften, men kan lika väl drickas en varm sommardag. En fördel är också att den smakar lika gott varm som kall då päronsmakerna träder fram väldigt bra även när drycken är kall.


Hur du tillagar päronglögg

Du behöver inte alltid köpa färdig glögg, utan glögg går lika bra att tillaga själv från grunden. Att tillaga glögg är smidigt och inte alls så svårt som det låter. Det finns flera olika recept som du kan följa. Du kan med fördel också passa på att experimentera med kryddor och smaker för att hitta din bästa glögg att bjuda på.

Om du ska göra glöggpäron behöver du päron, citron och glögg. Även om det kan förekomma variationer beroende på vilket recept du utgår ifrån. När du ska tillaga päronglögg börjar du med att skära upp de färska päronen. Du rensar bort skaft och kärnhus. Lägg de färdigrensade päronen i en kastrull. För att tillföra mer smak tar du sedan en citron som du river av skalet på och tillsätter så att citronsaften rinner ut över päronen. Därefter häller du över glögg och kokar tills päronen blir mjukare och mjukare. När det är klart låter du det svalna innan du serverar.


Tillbehör och tilltugg till päronglögg

Att dricka glögg kräver rätt tillbehör och tilltugg. Glögg har ofta en ganska kraftig smak som, för att du ska få rätt smakupplevelse, ofta kräver att du äter något annat samtidigt. Pepparkakor och ädelost är en klassiker som alltid fungerar som tilltugg. Så även till päronglögg. Även lussekatter är ett typiskt exempel. Men det finns även flera andra goda tilltugg som du kan testa dig fram med.

När du dricker päronglögg är salta snacks, salami eller chips väldigt passande tilltugg. Kombinationen salt och sött ger en härlig smakupplevelse och förstärker päronglöggens alla smaker så att du känner dem mer påtagligt och extra starkt. Om du vill ha det extra sött så kan det även passa bra att kombinera päronglögg med små sötsaker, godis eller fika. Även mörk choklad är en kombination som uppskattas av många glöggfantaster. Andra exempel är att kombinera med ost och olika ostsorter, varför inte pepparkaka toppad med brieost eller lite honung?

Relaterade drycker
Ramos Elegant White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Nr: 79034, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Angostura Aromatic Bitter

Barens salt & peppar!

Nr: 741, Bitters ,

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!