päronsplitt drink

Päronsplitt, en ingrediens eller drink för sig

Att blanda goda och svalkande drinkar är något som blivit allt mer populärt även i hemmet. Intresset för dryck och mat har ökat lavinartat i Sverige de senaste åren. Allt fler hobby-bartenders börjar också experimentera mer och mer med alternativa ingredienser för att hitta sin egen twist på drinken de serverar. En sån ingrediens som allt fler testar med i olika varianter är faktiskt isglass, det går att kombinera i oändlighet tack vare isglassens olika smaker och kalla läckerhet. En glass som blivit extra populär i drinksammanhang är både piggelin och päronsplitt. Det kan ha att göra med att det lite syrliga tillför en gnutta fräschör och lite sting i drinken.

Det finns också en legendarisk drink med namnet Päronsplitt som inte får undgå någon, testa receptet längre ner i artikeln.

Blanda drink med päronsplitt

Som ingrediens betraktat är faktiskt just isglass det ultimata, tänk att den innehåller alla egenskaper du eftersöker. Den är kall som is vilket minskar behovet av isbitar som gör drinken urvattnad efter en stund. En isglass innehåller ganska mycket socker vilket faktiskt är väldigt viktigt när det kommer till drinkar och mixologi eftersom det döljer en del av alkoholsmaken. Sist men inte minst när det kommer till isglass och just päronsplitt i synnerhet är att den tillför det lilla extra i smakväg. Allt du egentligen behöver tillsätta är själva drinkbasen i form av sprit, med fördel kan du välja en som är smakneutral så att man får känna päronsmaken extra mycket.

Recept och idéer för dina päronsplitt-drinkar

– Beroende på hur spritig drink man önskar så väljer du fler ingredienser än bara spritbas och päronsplitt. I dessa exempel har vi olika ingredienser för olika resultat.En enkel favorit som blir busigt god innehåller 1 glass, 4 cl vodka och fruktsoda eller sprite. Häll upp vodka i ett glas, fyll på med fruktsoda eller sprite. Stoppa ner glassen med pinnen uppåt, den blir ett trevligt handtag att röra om med! Låt glassen smälta ner i drinken allt eftersom du smakar av din drink. Ett tips är att byta till en sockerfri läsk om du inte vill ha för mycket sötma!

– En drink som kallas för päronsplitt men inte innehåller någon faktisk isglass innehåller Likör 43, Xanté (som är en päronlikör), mjölk (välj helst den fetaste eller åtminstone standardmjölk 3% för att få den gräddigare smaken) samt is. Använd med fördel en shaker för att blanda denna drink. För att blanda två drinkar häller du 3 cl Likör 43, 5 cl Xante, ca 15 cl mjölk och fyller på med is i shakern. På med locket och skaka loss, filtrera bort isen när du häller upp. Här får du en riktig smakbomb som tar dig tillbaka till barndomens glassupplevelser!

– En annan klassiker från millenieskiftet är piggelindrinken. Den var extremt poppis i baren och är en riktigt söt och god färgklick i glaset. Du blandar 5 cl ljus rom med 2 stycken (nendsmälta) piggelin i ett glas, fyll där efter på med smaksatt bubbelvatten efter smak. Där efter stoppar du helt enkelt bara ner den kvarvarande glassen, garnera gärna drinken med lime eller mynta för att få det extra festligt!

– Vill du ha en drink med lägre alkoholhalt? Häll upp ett glas Black Tower Bubbly White och lägg ner en Piggelin eller Päronsplitt. Perfekt läskande sommardrink som både släcker törsten och svalkar i värmen.

päronsplitt drink
Relaterade drycker
Black Tower Organic White Bubbly

Ekologisk, vegansk och hållbar!

Nr: 72350, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!