
Pasta al funghi recept
Pasta al funghi är italienska och betyder ”pasta med svamp”. Det är en enkel men otroligt god pastarätt som har många olika varianter. Det bästa med rätten, förutom smaken, är att den är oerhört enkel att variera så att den passar även till vegetarianen eller veganen.
Jag utgår från en klassisk variant och ger er sedan förslag på hur ni kan göra rätten vegansk. Pasta väljer ni själva utifrån era preferenser, personligen är capellini en stor favorit. Capellini är en smalare variant av spaghetti som passar perfekt till pastarätter med mycket smak. Den tunna formen gör att varje tugga får rikligt med sås. Här får ni ta del av mitt bästa al funghi-recept.
Ingredienser pasta al funghi för 4 portioner
200 gram champinjoner
2,5 dl grädde
1 vitlöksklyfta (2 om klyftorna är små)
1 dl riven prästost
1 schalottenlök
1 purjolök
valfri pasta
smör att steka i
salt och peppar efter smak
Valfritt: att lägga till pancetta eller bacon. Det ger en god sälta och tuggmotstånd om det steks krispigt. Tänk på att rätten inte längre är vegetariskt om det läggs till. Serverar ni rätten till gäster med olika preferenser är ett tips att steka och lägga i en skål vid sidan om. Kanske även steka nötter från det veganska alternativet – så får gästerna själva välja vad dom vill toppa sin pasta med.
Gör så här
1. Börja med att salta vatten som ni kokar upp till pastan. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2. Skiva champinjonerna, schalottenlöken och purjolöken.
3. Smält smör i en stekpanna. Stek champinjoner, schalottenlök, purjolök och vitlök tills det mjuknar.
4. Tillsätt grädden och låt koka upp. Sänk värmen lite.
5. Tillsätt ost och kryddor efter smak. Rör om tills såsen fått en krämig konsistens och osten har smält.
6. Stek eventuellt upp pancetta eller bacon krispigt i en egen stekpanna.
7. Servera med pasta och garnera eventuellt med en färsk krydda och pancetta/bacon.
Gör om pasta al funghi till vegansk
För att få pastarätten vegansk väljer ni först och främst en pasta som är gjord utan ägg, kolla innehållsförteckningen. Byt ut grädden mot havre-grädde (eller annan plant-baserad grädde). Skippa prästosten, alternativt ersätt till en vegansk sådan. Skippar ni osten och upplever att såsen känns rinnig, häll i lite maizena eller vetemjöl för att få till rätt konsistens.
Vill ni ha ett knaprigt tillbehör är rostade valnötter perfekt att byta ut pancettan mot. En väldigt enkel variation som smakar precis lika gott.
Bonustips
Blanda olika typer av svamp för att få en ultimat smakupplevelse. Champinjoner och ostronskivling är väldigt goda att kombinera. Att blanda olika typer av svamp i en rätt där svampen står i fokus är verkligen att rekommendera.
Matcha med dryck
Att matcha maträtten med en passande dryck slår aldrig fel. Rätt smaker i glaset förhöjer både rätten och drycken. Personligen skulle jag rekommendera att matcha rätten med ett strävt rött vin, gärna ett kryddigt och mustigt sådant. Föredrar ni vitt vin skulle ett smakrikt chardonnay eller en chenin blanc passa bra. För öldrickaren är en berliner weisse en riktigt härlig kombo, eller kanske en alkoholfri IPA.