pasta med havskräftor

Pasta med havskräftor – middagstips

En krämig och välsmakande pasta med havskräftor är ett lyxigt middagsalternativ som passar lika bra till helgen som till festligheterna. Eftersom maträtten anses vara lite extra praktfull är det viktigt att du använder dig av färska kräftor för bästa resultat. Har du kunskapen (och tålamodet) som krävs för att även göra pastan på egen hand har du helt klart den bästa grunden för att lyckas med receptet.

Färska havskräftor är att föredra, men även råa är ett riktigt bra alternativ. Fördelen med detta är att du har möjlighet att själv bestämma smakerna på ett bättre sätt. De kräftor som du ska undvika helt och hållet är de mindre insjökräftstjärtarna som ligger i färdig lag.

Dessa har redan smaksatts och halva poängen med din smakrika pasta kommer att försvinna. Här rekommenderar vi att du även låter såsen till pastan koka riktigt länge och att du med fördel baserar den på avkoket som kommer från kräftskalen. Visserligen kommer det ta längre tid att få maten klar, men i slutändan är det värt besväret.

Recept på krämig pasta med havskräftor

 • 0,5 kg råa havskräftor eller 1 kg kokta havskräftor
 • 2 msk smör
 • 1 msk tomatpuré
 • 1 selleristjälk
 • 1 morot
 • 1 st klyftad schalottenlök
 • 3 st vitlöksklyftor
 • 2 kvistar med dragon
 • 2 dl vitt vin
 • 0,5 dl vatten och 0,5 dl grädde
 • 1 dl riven parmesan
 • 2 msk finhackad gräslök
 • Tagliatellepasta – mängd enligt önskemål
 • Citronsaft, salt och peppar efter smak

Bästa tipsen för en lyckad pasta med havskräftor!

Att laga en riktigt lyxig och god pasta med havskräftor är inte så svårt som det kan låta. Här gäller det bara att följa ett riktigt bra recept, välja havskräftor av hög kvalitet och ha tålamod. Den här rätten lämpar sig inte för dig som behöver få middagen klar på 20 minuter, men är det perfekta valet för den där speciella middagen då valet av mat är av stor betydelse.

Här nedan kan du ta del av några riktigt bra tips som gör matlagningen lättare och roligare, med ett mer lyckat resultat.

1. När du har kokat och skalat dina kräftstjärtar är det viktigt att du ställer in dessa i kylen. Kräftorna behöver inte tas ut förrän du är helt klar med både sås och pasta – eftersom de är det sista som ska tillsättas.

2. Se till att du väljer en kastrull som har en tjock och stor botten. I samma kastrull som du gör såsen kommer du nämligen att behöva få plats med både pasta och kräftstjärtar när måltiden är klar. Du kommer också att fräsa på höga temperaturer och en stor och tjock kastrull förhindrar bränt smör och grädde.

3. Ett vanligt missförstånd är att vin till matlagning innebär att maten kommer att vara alkoholhaltig, men det stämmer inte. Genom att låta vinet reduceras tills det bara återstår ca 1/3 har all alkohol i stort sett kokat bort. Du har även fått bort ”stickigheten” av alkoholen.

4. Många vet precis hur mycket salt de vill ha på maten, men är mer försiktiga när det kommer till peppar. Till den här pastan med havskräftor rekommenderar vi dock att du är modig och att du inte snålar på svartpepparn. Svartpeppar ger inte bara ett sting till havskräftorna och den krämiga gräddsåsen, utan bidrar också till förbättrade smaker.

pasta med havskräftor

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!