pasta med lövbiff och kantareller

Pasta med lövbiff och kantareller – en höstig klassiker

I slutet av sommaren och under hösten kan du hitta guld i de svenska skogarna. Vi pratar så klart om kantareller. Och med dem kan man såklart laga en utsökt pasta med lövbiff och kantareller! En riktigt smakrik och god svamp som passar ihop med många andra råvaror.

Oavsett om du har plockat svampen själv eller köpt den i affären vill vi här tipsa om en riktigt krämig och god pasta med kantareller och lövbiff i en gräddig sås. Kombinera italienarnas nationalrätt pasta med den svenska smaken av kantarellerna. Pastan passar lika bra som vardagsmat som till en lyxig fredagsmiddag tillsammans med ett riktigt gott rödvin.

Tagliatelle med kantareller och lövbiff i gräddig sås

Ingredienser 4 portioner:

  • 400 gram tagliatelle
  • 500 gram lövbiff
  • 300 gram kantareller
  • 1 dl grädde eller matlagningsgrädde
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • 2 tsk soja
  • salt och peppar

Gör så här:

1. Hacka vitlöken, rensa och skär kantarellerna i mindre bitar och strimla lövbiffen.

2. Fräs vitlöken i smöret tills att den börjat få färg. Lägg sedan i kantarellerna och lövbiffen. Låt steka i någon minut.

3. Häll i grädde och soja och låt puttra på låg värme.

4. Koka pastan enligt förpackningen.

5. När pastan är klar häller du av vattnet och lägger upp på en tallrik. Smaka av såsen med salt och peppar och häll sedan på pastan.

Byt ut mot glutenfri pasta eller laktosfri eller växtbaserad grädde för att allergianpassa.

Hitta kantareller i skogen

Även om det går att köpa kantareller i affären hela hösten vill många gärna plocka sina egna. Även om svampplockning har blivit allt mer populärt och skogen fylls på med ivriga svampletare finns det de allra flesta åren kantareller så att det räcker till alla. Det gäller dock att hitta svampen, vilket inte är helt lätt för en nybörjare.

Kantareller växer i blandskog, ofta unga och täta blandskogar. Problemet med kantarellerna är att de ofta gömmer sig under mossa och lövhögar. Du behöver därför träna ögat till att hitta det här guldet. Fördelen är att hittar du en, ja du kan du nästan vara säker på att de finns fler alldeles i närheten då de växer tillsammans.

Du brukar inte behöva bege dig in i de djupaste skogarna utan kantarellerna trivs ofta vid väggrenar eller där det finns upptrampade stigar. Hittar du en stig i skogen där det har kört traktorer tidigare kan ett tips vara att titta noga bland mosshögarna där.

De flesta av oss har säkert koll på att svampar kan vara otroligt giftiga, till och  med dödliga och att du aldrig ska plocka svamp du inte helt säkert vet vad det är för något. Kantarell är tacksam på det sättet att den är enkel att känna igen. Den du möjligtvis kan förväxla den med är den svampen som kallas för falsk kantarell. Den falska kantarellen är dock inte giftig som tur är, den är dock seg och smaklös och inget man vill äta.

Ta hand om din plockade svamp

Det är bäst att plocka svampen i en korg, och inte i en plastpåse. När du kommer hem behöver du rensa svampen. Den klarar sig i kylskåpet i en papperspåse i några dagar men sedan bör du ta hand om den.

Du kan steka svampen, förvälla den och frysa in eller torka svampen. Hittar du mycket svamp är det smart att förvälla svampen och sedan frysa in den. Då har du svamp även när skogen slutat producera detta guld.

pasta med lövbiff och kantareller

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!