pasta med musslor grädde

Pasta med musslor och grädde

Pasta med musslor är en populär maträtt som introducerades redan på mitten av 1800-talet. Själva namnet på rätten brukar oftast kallas för Spaghetti alle Vongole. De sägs att det var en hertig från Neapel i Italien som kom på rätten. Det var i alla fall från honom det första nedskrivna receptet kom. Italien är väldigt känt för sina otroliga pastarätter och självklart är pasta med musslor en stor favorit i många hushåll världen över idag.


Flera olika varianter på pasta med musslor och grädde

I Italien vill kockarna inte komplicera maträtter och smaker alldeles för mycket, orginalrätterna som kommer därifrån innehåller oftast bara några få ingredienser, det behövs inte mycket för att det ska smaka fantastiskt. Idag kan du dock hitta många olika recept på just pasta med musslor. Vi svenskar gillar verkligen att tillägga mycket grädde i våra pastarätter och det är något som går hem hos de flesta. Du kan göra pasta med musslor på många olika vis med många olika smaker och ingredienser.

För det första kan själva pastan avgöra hur rätten kommer bli, några exempel på pastasorter är fettuccine, fusilli, linguine och orrechiette. Vill du göra din pastarätt med musslor extra god kan du undersöka vilken pasta som passar bäst med musslor. Du kan även välja olika varianter på musslor, det finns både stora och små musslor. Det är vanligast att använda så kallade blåmusslor till pastarätter.

Goda ingredienser att ha med i din gräddiga musselpasta är bland annat vitlök, persilja, vitt vin, chilli, eller till och med olika ostar som exempelvis parmesan. Vill du kan du alltid lägga till räkor i pastan för extra skaldjurskänsla, vill du även göra det extra lyxigt så är det godast att ha färska musslor, du kan köpa på burk såklart men färska skaldjur är mycket godare.


Recept på pasta med musslor och grädde

Det finns som sagt väldigt många recept på pasta med musslor och grädde, du kan till och med kombinera din egen om du är duktig på smaker, här får du dock ett tips på en supergod och enkel pastarätt med musslor och grädde.

Ingredienser:

  • Valfri spagetti eller pasta
  • Blåmusslor
  • Vitlök
  • Grädde
  • Färsk basilika
  • Vårlök eller purjolök

För att börja tillaga denna mumsiga pastarätt så är det smidigast att börja med att koka pastan enligt anvisningarna. Under tiden kan du börja koka grädden i en separat stor kastull, där du lägger till vitlöken, antligen pressad eller hackad i fina skivor. Rör om medans det sjuder tills grädden börjar bli tjock, detta tar endast några minuter. När pastan är klar kan du tömma vattnet och ställa åt sidan, sedan är det dags att skölja musslorna och se till att de ser okej ut. De musslor som är trasiga eller inte sluter sig kan du slänga.

När kontrollen av musslorna är gjord så kan du lägga i dem i grädden och låta dem koka tillsammans i cirka 4 minuter, du vet att det börjar bli klart när musslorna öppnar sig. Efter det kan du strimla vårlöken alternativt purjolöken. Vänd sedan i alla ingredienser i pastan, var försikig när du rör om. Voila! så har du en färdig pasta med musslor och grädde.

Relaterade drycker
Ramos Elegant White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Nr: 79034, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Eden Valley Chardonnay

Nr: 74634, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Poggio al Tufo Vermentino

Nr: 75793, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!