pasta med spenat och champinjoner

Välsmakande pasta med spenat och champinjoner

Det finns få livsmedel som är lika uppskattade som pasta. Pasta äts idag världen över och är ett lika självklart val till vardagsmiddagen som på finrestaurangen. Genom att kombinera pasta med krämig svamp, knapriga valnötter, olivolja, citron och inte minst ruccola och spenat kan du skapa en vinnande kombination som aldrig slår fel.

Fördelen med att använda just spenat och champinjoner i pastan är att den fungerar lika bra till kött som att äta precis som den är – ett vegetariskt alternativ. På grund av champinjonernas härliga konsistens får du ändå ett bra tuggmotstånd och en fin blandning av olika konsistenser. Här nedan kommer du att hitta ett riktigt smakrikt och fantastiskt gott recept på pasta med spenat och champinjoner som både barn och vuxna gillar. Servera gärna pasta med en färsk surdegsbaguette, samt en sallad med tärnade tomater i olja och vinäger.


Olika svampalternativ för pastarätten

Den här lyxiga och goda pastan kan inte bara lagas med vanliga champinjoner. Vill du göra den lite extra exklusiv kan du med fördel använda dig av skogschampinjoner alternativt portabellosvamp istället. Vanliga champinjoner går dock precis lika bra.


Ingredienser

Det här receptet är framtaget för ca 4 portioner och kräver ca 15 minuters förberedelse, 15 minuters tillagning och en sammanlagd tid på 30 minuter – snabbt och enkelt!

  • 500 gram av valfri svamp – gärna skogschampinjoner
  • 4 stycken skalade vitlöksklyftor
  • ca 350 gram pasta efter egen smak, t.ex. gnocchi eller penne
  • 150 gram skalade och krossade valnötter
  • 60-70 gram spenat
  • 30 gram sköljd ruccola
  • 0,5-1 dl grana padano eller parmesan efter smak
  • 1,5 stycken citroner
  • 1 dl olivolja, 1 kryddmått svartpeppar och 2 kryddmått salt


Så gör du

Att tillaga den här krämiga pastan är inte svårt, samtidigt som du får ett resultat som smakar och ser riktigt professionellt ut.

  • Börja med att sätta på ugnen på 200 grader och rensa samtidigt svampen och dela den i tunna skivor.
  • Skala och skär sedan vitlöken i tunna skivor eller använd dig av en vitlökspress beroende på vad du föredrar.
  • Placera nu svampen i en djupare ugnssäker form, t.ex. en plåt och använd dig gärna av bakplåtspapper. Strö över den hackade/skivade/pressade vitlöken på svampen.
  • Blanda citronen med ca hälften av oljan och pensla fint på alla svampar innan du saltar och pepprar och skickar in den i ugnen i ca 20 minuter. Under tiden kan du med fördel sätta igång vattnet och börja koka pastan enligt anvisningar på paketet.

Medan svampen är inne i ugnen och pastan kokar passar du på ett pressa resten av citronsaften och blanda detta med olivolja. Skölj därefter av spenaten såväl som ruccolan och riv även osten och krossa valnötterna om du inte redan gjort det. Nu blandar du bara hälften av all svamp med den pasta som du kokat och blandar därefter i parmesan, olivoljan/citronen, spenaten, valnötterna och kryddar med salt och peppar.


Veganska alternativ för pasta med spenat och champinjoner

För dig som är vegan finns det bra knep att ta till för att fortfarande kunna äta den här goda pastan. Du kan bland annat använda dig av andra veganska ostar, skippa parmesanen helt eller gör din egen veganska parmesan med vitlökspulver, salt, bjäst och cashewnötter.

Relaterade drycker
Louis Latour Bourgogne Chardonnay

En frisk chardonnay från Bourgogne!

Nr: 7133901, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Le Volpare Soave

Torr och fruktig Soave till skaldjur

Nr: 85547, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Villa Fontana Bardolino

Bardolino DOC

Nr: 71501, Rött vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!