Pasta vongole frysta musslor

Pasta vongole med färska eller frysta musslor

Spaghetti alle vongole (eller Pasta Vongole som vi säger i Sverige) är en italiensk skaldjursrätt med spaghetti, musslor, vitlök och chili. Den ska tillagas á la minute men som kock bör man ta i beaktning att tillagningstiden är relativt lång även om det inte är så mycket som ska göras.


Vongole eller hjärtmusslor

Italienarna väljer helst vongole så klart, en mussla som är något större än hjärtmusslan. Dock kan det vara svårt att få tag i och då tar man istället hjärtmusslor. Skulle hjärtmusslor inte heller gå att få tag i tar man blåmusslor.

Vongole (också känd som venusmussla) och hjärtmusslor innehåller inte så mycket mat men de är vackra att se på och de utgör ett trevligt inslag i rätten då man får sitta och pilla lite. Middagen tar helt enkelt lite längre tid.

Hjärtmusslan är en liten, rund musslan om tre till fem centimeter. Den har ett ljusbrunt eller blekgult skal som är vågformat och den återfinns i vattnet i Norden. Vongole i sin tur har ett något slätare och brunare skal.


Är det ok att äta musslor?

Det talas, med all rätt, mycket om vad vi bör och inte bör äta och vi ska naturligtvis ta hänsyn till djurens väl och ve, arbetarnas vardag och vår miljö. Musslor mår generellt sett bra men för säkerhets skull så väljer du MSC-märkta varor.

Att en vara är MSC-märkt innebär att fisket använder sig av bra fiskemetoder och att arbetet utförs på ett hållbart sätt. Ett hållbart fiske innebär att fisk i tillräcklig omfattning lämnas kvar i våra hav, att deras livsmiljöer skyddas och att framtiden för människor beroende av fiske är tryggad. MSC-musslorna är viltfångade och skördade för hand.


Låt det ta tid

All mat blir godare om den tillagas länge. Nästan. Pasta Vongole är egentligen inte en speciellt krånglig rätt att tillaga men musslorna ska ligga i saltat vatten – gärna med is – i minst två timmar och under denna tidsrymd ska vattnet också bytas ut en gång. Både vongole och hjärtmusslan kan ha en hel del sand innanför skalet och även om det är ofarligt är det inte speciellt trevligt att få det kraset mellan tänderna då man äter och det är därför de läggs i vattnet innan tillagning. Det spad man erhåller då musslorna sedan kokas och öppnas är riktigt gott och om du inte använder det just vid denna måltid, frys då in det och spara.

Det finns också frysta vongole- och hjärtmusslor och använder man sig av det sparar man in minst två timmar på tillagningen. Frysta musslor behöver man inte heller tvätta och se om de lever – allt är redan klart – men låt gärna de frysta musslorna tina innan du tillagar dem. Helst i kylskåp då musslorna på så sätt behåller sin spänst.


Ät som en italienare

Visst har väl italienare parmesan till allt? Det är bilden vi svenskar generellt sett har. Men en äkta Spaghetti alle vongole har man inte parmesan på. Citron och persilja är det som bör utgöra ”the final touch”. Men alla gör som de vill så klart.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!