Pastasås med tomat och crème fraiche

Pastasås med tomat och crème fraiche

En enkel vardagsrätt – pastasås med tomat och crème fraiche! Pasta är en perfekt vardagsmiddag som de flesta uppskattar samt att den ofta går snabbt att tillaga. Kombinerar du dessutom din pastarätt med ett gott och passande vin kan du få en riktigt lyxig känsla.

På så sätt passar pastan även på lördagskvällen när du vill ha just något lite lyxigare. Eller helt enkelt när du bara vill få en enkel vardag att kännas lite mer glamourös. Här ger vi dig ett recept på en god pastasås med tomat och crème fraiche som du slänger ihop på nolltid.

Ingredienser pastasås med tomat och crème fraiche

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 400 gram krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad basilika (går också bra med färsk men öka då mängden)
  • 1 dl crème fraiche
  • Salt och peppar
  • Olivolja

Pastasås med tomat och crème fraiche – Gör så här

1. Hacka lök och vitlök och fräs i olja. Löken ska bli mjuk men inte få färg.

2. Lägg i tomatpurén och fräs ytterligare några minuter.

3. Häll på krossade tomater och koka upp. Låt sedan puttra på svag värme medan du kokar pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

4. Häll i creme fraiche och låt den blir varm.

5. Mixa sedan såsen slät med en stavmixer. Blanda i pastan och servera.

Använd såsen som bas

Den här tomatsåsen fungerar alldeles utmärkt att använda precis som den är i all sin enkelhet med en god pasta. Men du kan också använda den som en bas, och exempelvis göra köttfärssås eller lasagne med den. Vill du göra köttfärssås kan du enkelt steka köttfärsen vid sidan av och sedan lägga i. Du kan också låta exempelvis skalade räkor och musslor ligga i och puttra några minuter för att få en härlig skaldjurssås.

Såsen kan till och med förberedas och frysas in i portionsförpackningar eller större förpackning. Ta sedan fram när du behöver en bra bas till pastasås och addera det du önskar.

Välj rätt pasta

Det är kanske få maträtter som är så omdiskuterade som just pasta. Är det en hälsosam och lyxig måltid eller är det endast en snabb måltid på snabba kolhydrater? Fråga vilken italienare som helst så kommer du att få svaret att pasta är allt du behöver om du väljer rätt sorts pasta.

Det är lätt att tro att alla sorts torr pasta är likvärdiga, men det stämmer inte riktigt. Riktig pasta ska vara gjord på durumvete och inte på vetemjöl. Väljer du dessutom en pasta av bättre kvalitet kommer du se att proteininnehållet är riktigt högt. En bra pasta innehåller cirka 14 gram protein per 100 gram, och detta är tack vare durumvetet.

Var därför gärna lite kräsen när du väljer pasta om du vill ha en lyxig och hälsosam måltid. Vänd bort blicken från de billigare storpacken och se åt de lite dyrare pastasorterna. Du kommer få mer för dina pengar, då även de dyra pastasorterna fortfarande är relativt billiga. Välj gärna bronsvalsad pasta också, då fastnar såsen på dem mycket bättre och du kommer att få en godare smak.

Pastasås med tomat och crème fraiche

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!