pastasås tomat & crème fraiche

Pastasås med tomat och crème fraiche

Att göra en egen välsmakande och lyxig pastasås har aldrig varit enklare. Visst finns det många färdiga pastasåser som är minst lika smakrika, men när du har lärt dig att göra din egen kommer du aldrig att vilja ta till ett annat knep – om inte i nödfall.

För att göra en riktigt god pastasås som passar till det absolut mesta behöver du endast använda dig av två ingredienser – krossade tomater och crème fraiche. Dessa två ingredienser utgör grunden för din goda sås som lämpar sig lika bra till kött som till kyckling eller en helt vegetarisk pasta med grönsaker som aubergine och champinjoner. Utöver grundingredienserna kan du naturligtvis själv välja om du vill tillföra olika kryddor, både torkade såväl som färska. Eftersom både tomat och crème fraiche har relativt milda smaker kan du krydda din pastasås efter just din smak och tycke.


Ingredienser till god pastasås med tomat och crème fraiche

  • 1 st Krossade tomater på burk eller på förpackning
  • 1-2 dl crème fraiche beroende på smak och tycke
  • En knippe färsk basilika
  • 2 st vitlöksklyftor
  • Salt och peppar
  • 1 tsk olja


Så gör du;

Börja med att starta igång spisen och använd dig av en kastrull med en tjockare botten, för att förhindra att tomaterna bränns fast under tillagningens gång.

Det första steget är att skala och finhacka vitlöksklyftorna. Om så önskas kan du även använda dig av en mixer eller en vitlökspress om du inte vill ha synliga bitar i såsen. Passa även på att skölja och hacka basilikan. Hur mycket basilika du vill ha beror helt på vad du själv föredrar. Pastasåsen är precis lika god utan basilika eller endast med basilika som garnering.

Fräs upp vitlöken tillsammans med basilikan tills den har blivit mjuk och tillsätt därefter de krossade tomaterna. Se till att du inte har för hög värme, utan låt det puttra istället för att koka.

Krydda med salt och peppar och glöm inte att smaka av under tiden du rör om.

Koka upp såsen under omröring under ca 5-6 minuter och lägg därefter i crème fraichen. Ett vanligt misstag är att lägga i crème fraichen alldeles för fort medan såsen fortfarande kokar. Det kan göra så att den skär sig eller har förlorar sin förtjockande effekt. Rör om tills crème fraichen puttrar och ta sedan bort från plattan.

Klart!


Tips till din pastasås med tomat och creme fraiche

Om såsen har blivit för salt

Skulle det vara så att såsen har blivit för salt kan du lägga ner en skiva med rå potatis under tiden som såsen står på spisen. Potatisen suger upp mycket av saltet och gör smaken mer balanserad.


Välj en crème fraiche med smak

Tycker du att det är knepigt att få smakerna rätt genom att krydda själv kan du med fördel använda dig av crème fraiche med redan tillsatt smak. Idag kan du hitta crème fraiche med smak av vitlök och parmesan, chili och paprika eller tomat, samt färska örter.

Laktosintolerant?

Har du problem med känslig mage kan du med fördel byta ut crème fraichen mot laktosfri crème fraiche istället. Det fungerar precis lika bra!

Relaterade drycker
Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak

Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Tommasi Surani Atlas Organic

Nu i ny design Tommasi Naturae

Nr: 75292, Rött vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Villa Fontana Bardolino

Bardolino DOC

Nr: 5847501, Rött vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!