persisk halva

Persisk halva

Persisk halva är en mycket populär sötsak som vanligtvis serveras på begravningar, men som också kan ätas vid andra, mer festliga, tillfällen. Precis som namnet beskriver kommer bakverket från Iran och det är främst under fredagar som rätten tas fram.

Det beror helt enkelt på att fredagar är helgdagar i landet och det är även då som många besöker släktingars gravar. Att bjuda på persisk halva såväl som dadlar vid graven är inget ovanligt.

Persisk halva är dock inte något som enbart äts i Iran, utan halva skapas på många andra platser i världen där man använder olika typer av mjöl och formar halva på olika sätt. Det är t.ex. inte ovanligt att utseende och konsistens kan variera beroende på i vilket land du befinner sig.

I Sverige betyder ordet ”halva” just hälften av något, men på arabiska betyder det istället ”söt”. Det vanligaste är att halva är gjort på smör/olja, vetemjöl, socker, vatten, saffran och rosenvatten. Även om ingredienserna till synes kan se mycket enkla ut kräver sötsaken både tid och fokus för att bli rätt.

Recept – gör din egen persisk halva

  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl olja eller smält smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 knivsudd saffran
  • 1/2 tesked rosenvatten (inget måste)

Så gör du

För att göra persisk halva finns det flera steg som du behöver ta dig igenom. Som tidigare nämnt är halva en sötsak som tillagas med omsorg och därför behöver du ha gott om tid på dig. Det är inte som att slänga ihop en muffinssmet. Här berättar vi hur du enklast gör!

1. Börja med att värma upp socker och vatten i en kastrull. När sockret har smält helt och hållet häller du i rosenvatten såväl som saffran i blandningen. Se till att du inte har för hög temperatur på spisen, för att minska risken för att sockret bränns. Ställ åt sidan när allt är blandat!

2. Ta fram en stekpanna och häll i mjölet. Här är det viktigt att du rör om på en låg värme, alternativt medelvärme. Du rör hela tiden till dess att mjölet har ändrat färg. Se till att inte sluta röra, eftersom mjölet annars bränns vid. Räkna med att det kan ta cirka 10-15 minuter.

(Obs! Genom att steka mjölet ger du halvan dess fina färg. Ju längre du steker, desto mörkare halva kommer du också att få)

3. Se till att plattan förblir på en lägre värme och häll därefter oljan i mjölblandningen. Nu är det ännu viktigare att du inte slutar röra. När olja och mjöl har blandats häller du ner sockerblandningen. Gör gärna detta i två omgångar och rör under tiden. Efter ett tag ska du ha fått en mjuk ”klump” som du enkelt kan rulla fram och tillbaka i stekpannan.

4. Nu är halvan nästan klar! Ta bort pannan från spisen och lägg över ”klumpen” på en tallrik. Här kan du använda dig av ett redskap eller dina händer för att platta ut klumpen. Du kan även använda gafflar eller skedar för att skapa fina mönster, samt garnera halvan med hackade nötter (mandel och pistage är favoriter).

Avnjut som den är eller tillsammans med tunnbröd!

persisk halva

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!