Personliga viner från Australien

När australiensaren Bob Berton skapar sina viner är det viktigare att vinet passar hans egen smak än att det får fina utmärkelser. Grapevine har gjort ett besök hos Berton Vineyards.

High Eden Valley är en idyllisk dal i Australiens mest kända vindistrikt – Barossa Valley. Platsen ligger 450 meter över havet och omges av gröna sluttningar. Hit kom Bob och Cherie Berton våren 1996 för att börja odla vin.
– Jag hade haft olika chefsroller inom den australiensiska vinindustrin, men när vi var i 40-årsåldern kände Cherie och jag för att förändra våra liv och tillbringa mer tid tillsammans. Vi blev förälskade i den där markplätten i High Eden, lämnade allt och flyttade dit med våra barn och en husvagn, berättar Bob Berton.
– Jag hade en romantisk föreställning om att bli en ”gentleman farmer”, en som sitter på verandan med ett glas vin och ser hur grödan växer. Men det är inte riktigt så det fungerar, konstaterar han 24 år av hårt slit senare.

Det första året planterade paret tio hektar shiraz och sju hektar chardonnaydruvor. Men eftersom vattentillgången var dålig växte inte vinstockarna som de skulle, trots att vinodlande grannar ”lånade ut” lite av sitt vatten. Först två år senare, när en damm var färdigställd, satte stockarna fart och Bob och Cherie kunde plantera även cabernet sauvignon och sauvignon blanc.

Sedan dess har mycket hänt. År 2005 beslutade paret sig för att köpa ett vineri som skulle ta hand om de cirka 100 ton druvor som årligen skördades i vingården i High Eden Valley plus kanske ytterligare 2 000 ton inköpta druvor. Drömmen var med andra ord ett vineri klart begränsat i storlek. Men så blev ett stort vineri i Yenda till salu till ett överkomligt pris och köptes in av familjen Berton. Yenda ligger i vinodlardistriktet Riverina i New South Wales och vineriet har kapacitet för att ta hand om 20 000 ton druvor. Under hösten 2005 var familjen fullt upptagen med att köpa upp druvor inför 2006 års pressning och trots klen bemanning lyckades de pressa 13 000 ton.
– Plötsligt hade vi kapacitet att bli riktigt stora och sedan dess har vi vuxit i kostymen, säger Bob Berton.

I dag är Berton Vineyards, som företaget heter, en av Australiens tjugo största vinproducenter med export till närmare 50 länder. Storbritannien, Ryssland och Kina är viktiga marknader och flera av vinerna finns även i Skandinavien. Vinproduktionen ligger huvudsakligen i High Eden och i Riverina men man samarbetar även med noga utvalda vingårdar i andra delar av Australien, något som har blivit allt mer viktigt i takt med att extremväder blivit vanligare.
– Säsongen 2011–2012 drabbades vi av omfattande översvämningar, men då räddades vi av frukten från andra områden. Nu i år är det tredje året i rad som vi tvärtom har problem med torka. Australien har alltid drabbats av torrperioder, men de har blivit fler, säger Bob Berton.

Två av de viner som säljs i Sverige är Eden Valley Chardonnay Reserve och the Black Shiraz. Bob Berton beskriver dem som inspirerade av sancerreviner respektive amarone.
– Om du är ute efter en smörig chardonnay är Eden Valley inget för dig. Jag gillar citrustoner och i just detta chardonnayvin finns grapefrukt, lite ananas och en lätt ton av ek. Och vår Black Shiraz kan närmast beskrivas som en vardagsamarone – smaken är stor och rik men samtidigt mjuk och behaglig.

Berton Vineyards prestigevin heter Bonsai Shiraz och har sin alldeles egen historia.
– Under de första åren i Eden Valley växte våra stockar väldigt dåligt och även sedan de vuxit till sig var de små och förkrympta. En svensk vän som kom på besök påpekade att de såg ut som små bonsai-träd, och det tog vi med oss när vi döpte vinet, berättar Bob Berton.

Den svenska vännen var för övrigt ingen annan än Johan Hermansson, Hermansson & Co:s ägare, som senare också köpte in vinet till den svenska marknaden. I dag finns det i Systembolagets beställningssortiment.

Berton Vineyards har vunnit många utmärkelser genom åren och hemligheten är enligt Bob Berton en hög och jämn kvalitet, vilket samarbetet med de utvalda vingårdarna utgör en garant för, samt att företaget tillverkar viner han själv gillar. Ett exempel på hur den egna smaken får vara vägledande är the White Viognier. Viognier var en druva som Bob Berton först hade svårt att förhålla sig till.
– Vi var tvungna att ta emot viognier från en av våra leverantörer och de första vinerna vi gjorde var bara för mycket. Smaken var oerhört kraftig och alkoholhalten låg på 14,5 procent. Man blev trött på vinet efter bara ett glas, säger han.

Men så småningom kom Bob Berton fram till att om viognierdruvorna plockades tidigt kunde man framställa ett lättare vin som var snällt mot gommen och där alkoholhalten var ett par procent lägre.
– Det blev genast mer njutbart. Vi hade visserligen fått en utmärkelse för vårt tidigare viogniervin, men är mer intresserade av att göra viner vi tycker om.

Bob Berton ångrar inte att han bröt upp från karriären och i stället satsade på vintillverkning. Han deltar fortfarande i alla faser av arbetet i vingårdar och i vineriet och erkänner att han, trots det hårda arbetet, vid 65 års ålder känner sig lycklig som ett barn i sandlådan. Till och med i dag, fast han har varit uppe sedan fyratiden på morgonen och satt 2 100 stolpar i en av vingårdarna.
– Jag är fortfarande fascinerad över vad vi kan åstadkomma och försöker förstå vad som händer med vinet. Man kan öppna en flaska vin som var okej när vi buteljerade det 2005 men som i dag smakar helt fantastiskt. Det är otroligt inspirerande!

Färsk utmärkelse för Black Shiraz

I september fick Berton Vineyards vin Black Shiraz av årgång 2019 en utmärkelse vid Riverina Wine Show för bästa shirazvin.
– Black Shiraz är ett av de viner som utgör kärnan i vår portfölj och ett exempel på det vi tror på, säger Bob Berton.

Strävan efter hållbarhet

Berton Vineyards strävar efter hållbarhet i alla led. Man har bland annat investerat i utrustning som minskar energi- och vattenåtgången i vineriet, använder lättviktsflaskor samt kartonger gjorda av återvunnen fiber. Man utgår från Australian Wines Protocol för att säkerställa att inga rester från bekämpningsmedel förekommer i vinerna. Företagets viner blir även testade av ett externt certifierat laboratorium för att säkerställa att detta efterlevs. Berton Vineyards innehar livsmedelscertifieringen SQF (Safe Quality Food).

Relaterade drycker
Berton Vineyards The Bonsai

Ett fylligt och fruktigt vin med välintegrerade fattoner och mjuka tanniner.

Nr: 70683, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Eden Valley Chardonnay

Nr: 74634, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
The Black Shiraz

Generöst och smakrikt vin med smak av björnbär, plommon och kryddor.

Nr: 6131, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!