picanha i ugn

Picanha i ugn – traditionell brasiliansk rätt

Undrar du hur man tillagar picanha i ugn? Den brasilianska rätten picanha består av styckdetaljen rostlock som serveras med kryddblandningen grön chimichurri. Men detta är ursprungsvarianten, med hjälp av egna tillbehör kan du utvidga konceptet. Jag tycker om att ge rätten en mexikansk touch med hjälp av spiskummin som jag gnider in köttet innan jag stoppar det i ugnen. Om du har senapspulver tillgängligt kan du blanda ihop en cajun-rub

Rykten säger att t.o.m. inbitna vegetarianer har fått smak på picanha och blivit köttätare över natten efter att ha stiftat bekantskap med rätten. Nyckeln till smakupplevelsen är fettkappan som du absolut inte ska ta bort innan tillagningen. Det är när fettet smälter i ugnen som picanhan får sin unika textur.

Vid ugnstekning av picanha ska innertemperaturen vara 57 grader. Det gör att köttet blir blodigt och rött vid serveringen. Men börja med att bryna köttstycket i stekpannan med kappan nedåt. Det kan vara förlösande för dina anspända kock-nerver att tillreda picanha, eftersom det i grunden är svårt att misslyckas. Du saltar och pepprar och  steker sedan picanhan i ugnen på 125 grader Celsius tills den är klar.

Picanha i ugn – den perfekta måltiden

I Brasilien är picanha en de av många rätter som ingår i landets traditionella grillmåltid. Om du befinner dig i Brasilien och någon bjuder dig på en Churrasco, så vet du vad som vankas. I spansktalande länder kallar man begivenheten för asado.

Sydamerikas geografi har traditionellt sätt gynnat köttproduktion. De stora slätterna är utmärkta betesmarker. Sydamerikas cowboys kallades för gauchos, och efter de långa arbetsdagarna gjorde de upp eldar i det fria och och grillade olika köttdetaljer. Picanha är faktiskt namnet på en sorts påle som gauchos använde för att inhägna de rancher som skapades i vildmarken.

Att honung är en bra smaksättare i färskost är okänt för en del. Men om du vispar ihop en röra till din picanha-bjudning så förstår du att honungen trivs perfekt med nötkött. Du bör också använda rikligt med dragon. Denna goda röra kan du blanda när köttet vilar på på köksbänken efter ugnsstekningen.

I dagens globaliserade värld behöver människor inte längre hålla till godo med sitt hemlands matlagning. Vi kan istället välja att äta det som de sydamerikanska cowboysen hade som middag för 100 år sedan.

Unika kombinationer med picanha i ugn

När man konsumerar tabouli i Levanten vill man gärna ha ett  glas raki i handen. Men faktum är att detta arabiska tillbehör fungerar perfekt till picanha. Persilja, bulgur, tomater och mynta  balanserar smaken av det blodiga köttet. När matkulturerna möts skapas en spännande syntes.

När du lägger upp picahnan på skärbrädan bör du skära mot köttfibrerna, så att köttet behåller sin vigör.

Precis som sushi, thaimat, och pizza, har picanha blivit en del av husmanskosten runt om i världen. Om du undersöker din hemstad kommer du säkert finna ett brasilianskt steakhouse någonstans. Om du letar efter rostlock i snabbköpet kan det vara bra att ha språkkunskaper. Du kanske känner igen picanhan på den triangulära formen och fettkappan där den ligger i frysdisken men blir förvånad över att det står rumpstek eller culotte på förpackningen. Namnskillnaden beror på vilket ursprungsland köttet har.

picanha i ugn
Relaterade drycker
The Black Shiraz

Generöst och smakrikt vin med smak av björnbär, plommon och kryddor.

Nr: 6131, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Lyngrove Pinotage

Sydafrikas röda guld

Nr: 28008, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Tommasi Valpolicella

Ett fruktigt vin med smak av körsbär och aningen fat

Nr: 72383, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!