Piemonte vin

Vill du lära dig mer om Piemonte vin? Vinhuset Gancia i Piemonte grundades redan innan Italien fanns som ett enat land. Det var Gancia som etablerade de officiella reglerna för den första italienska klassiska metoden för tillverkning av mousserande vin. Regler som gäller än i dag.

Vinet från Piemonte

Piemonte i nordvästra Italien, vid en krök av floden Belbo, ligger staden Canelli. Staden ligger i vinområdet Asti, som är hem för de välbekanta fruktiga mousserande Asti Spumante-vinerna. Även om den inte är stor, är Canelli utan tvekan en av världens vinhuvudstäder. Hela ekonomin i området är baserad på tillverkningen av mousserande viner. Ett av vinhusen i staden är Gancia, som i Sverige främst är känt för sin prosecco.

I år är det 170 år sedan bröderna Carlo och Edoardo Gancia grundade sitt vinhus. Carlo Gancia hade då tillbringat två år i Reims i Champagne för att lära sig champagneframställning. Efter flera år av experimenterande skapade Gancia en helt ny typ av mousserande vin som fick namnet Spumante Italiano. Därmed blev Carlo Gancia den person som grundade de officiella reglerna för tillverkning av italienskt mousserande vin med den klassiska metoden.

– I dag arbetar inga familjemedlemmar från Gancia längre i företaget, men bland vinodlarna, oenologerna och arbetarna i vineriet har generationerna följt på varandra. Man kan säga att Gancias viner i dag är produkter av ett område, inte av en specifik person, säger Gancias exportchef Alberto Cortese.

Piemonte Italien

Gancias grundfilosofi uttrycks på italienska med orden ieri, oggi och domani. Det vill säga att ta med sig sin kunskap från i går, förvalta den i dag och utveckla den för morgondagen. Allt för att skapa tidlösa drycker av hög kvalitet. Stoltheten över att företaget är synonymt med Italiens första mousserande vin är uppenbar och kärnvärdena sammanfattar Alberto med orden ”kvalitet”, ”människor” och ”ikoniskt varumärke”.

– Kvalitetsarbetet startar i vingården, med valet av druvor och den omsorgsfulla hanteringen vid skörd. Det handlar också om den försiktiga pressningen, att välja rätt typ av jäst samt tålamodet att vänta in den perfekta produkten, säger han.

Alberto betonar också det samarbete med vinodlarna som ligger bakom de färdiga vinerna.

– Vi arbetar tillsammans med våra odlare hela vägen till skörden – vilket alltid är en tid av fest i vår region. Tyvärr ser vi att klimatförändringarna påverkar även oss och vi har en ständigt pågående dialog med våra odlare om detta. De har mycket att lära oss.

Gancias vinkällare är värda ett kapitel för sig. De historiska ”underjordiska katedralerna” löper under staden Canelli och finns med på Unescos världsarvslista. Källarna håller konstant en temperatur på mellan 12 och 14 grader, vilket är idealiskt för tillverkning och lagring av vin. Pressningen äger rum i en 600 kvadratmeter stor källare med tegelvalv från tidigt 1800-tal.  Gancias produkter exporteras till över 80 marknader runt om i världen och finns på alla kontinenter. Förutom mousserande viner omfattar produktportföljen vinbaserade aperitifs, framför allt vermouth. 1870 blev Gancia kungliga hovleverantörer till det italienska kungahuset.

Här i Sverige säljs det mousserande vinet Gancia Prosecco Brut gjort på 100 procent glera, som är en druva som nästan uteslutande används till mousserande viner. Vinet tillverkas med den så kallade charmatmetoden, vilket innebär att vinet genomgår en andra jäsning i sluten trycktank tillsammans med socker och jäst. Moussen stannar kvar i vinet eftersom tanken är sluten och buteljering sker under tryck efter filtrering och klarning.

– Glera har en liten ton av friskt, grönt äpple som blommar ut och tar en rundare form. Vinet speglar det faktum att druvorna vuxit i fullt solsken på våra kullar utan att påverkas av låglandets fuktighet, säger Alberto.

Hur dricker du själv helst Gancia Prosecco Brut?

– Prosecco förmedlar verkligen den italienska livsstilen till resten av världen. Det handlar om att dela stunder, som inte nödvändigtvis är kopplade till fester, med vänner och bekanta bara för att njuta av livet. Då passar det bra med ett glas prosecco, antingen som aperitif eller som dryck till lätta och finstämda förrätter, säger Alberto Cortese.

GANCIA

Canelli i provinsen Asti är centrum för odling av druvor till produktionen av bubbliga Asti Spumante-viner. I den sandiga och kalkhaltiga jorden odlas bland annat druvan glera, som nästan bara används till prosecco.

Här föddes slow food

Det är inte för inte som slow foodrörelsen föddes i Piemonte. Här njuter man av vällagad mat, gärna långkok. Vi svenskar förknippar ofta italiensk mat med tomat och olivolja. Men det piemontesiska köket skiljer sig en hel del från den bilden. Här kännetecknas maten i hög grad av ost, vilt, skogssvamp och inte minst tryffel.

Det mousserande vinet

Gancia Prosecco Brut med sin aromatiska och fräscha smak passar perfekt till tapas i form av lufttorkad skinka och parmesanost, men också till en lätt förrättssallad på coppa (lufttorkat kött från grisnacke) med rostade nötter, små buketter blomkål, machésallad, smulad lagrad ost och en vinägrett.

Gancia Prosecco Brut

375 ml, 59 kr
art. nr 7879

Gancia Prosecco Brut

750 ml, 105 kr
art. nr  7879

(Beställningssortimentet)

Piemonte vin
Relaterade drycker
Gancia Prosecco Brut

Aromatiskt, fruktigt och fräscht mousserande vin från Italien!

Nr: 7879, Mousserande vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Gancia Prosecco Rosé

Nr: 1552201, Mousserande vin ,

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!