pistagepesto

Pistagepesto

Nyfiken på pistagepesto? Pesto är en älskad rätt världen över. Rätten passar de flesta specialdieter då den är både glutenfri och laktosfri och kan göras totalt äggfri och veganvänlig. Den traditionella peston härstammar från de norra delarna av Italien där den har tillverkats sedan romartiden och använts som tillbehör till bland annat fisk, pasta och kött. Traditionellt görs pesto på pinjenötter men i dagens läge förekommer många olika varianter av denna klassiska röra, varav en är pistagepesto.

Pistagepesto vs vanlig pesto

Som namnet säger är pistagepestons huvudingrediens pistagenöten. Pistagenöten är en nöt tillhörande familjen Anacardiaceae, dit även cashewnöten hör. Pistagenöten är rik på vitaminerna B1, B3, B6 och E och innehåller bland annat magnesium, järn, omega9 och kalcium. Med sina rika näringskällor bidrar pistagenötter med flera olika hälsoeffekter om de konsumeras regelbundet. Några av dessa rapporterade hälsoeffekter är stabilt blodsocker, minskat sötsug och ökat immunförsvar. De goda fetterna som hittas i nötterna bidrar även till sänkt kolesterol och viktnedgång. Då det kommer till pesto är pistagepesto en snäppet smalare och proteinrikare variant av den traditionella peston då den är gjord på pistagenötter istället för pinjenötter.

Pinjenötter, som egentligen är ett sorts frö, är av familjen Pinaceae och växer i medelhavsområdet. Då peston härstammar från Italien är det naturligt att den traditionellt gjorts på Pinjenötter som varit tillgängliga för lokalbefolkningen. Men det finns inget som säger att en pesto är tvungen att göras på detta sätt. Den traditionella oljebaserade röran har redan från börjat vuxit fram som en rätt med samma basingredienser men av varierande sort. Till exempel gjordes den första dokumenterade peston av pinjenötter tillsammans med basilika och vitlök. Senare sattes ost till tillsammans med diverse andra kryddor. Till följd av att peston är ett så gammalt recept och att den har spridit sig så gott som över hela världen har även användningen av pesto och ingredienser i den med årens lopp utvecklats. I dagens läge kan pesto hittas av olika storlek och smak i nästan varje affär, och pistagepesto är inget undantag. Pistagepesto kan både köpas på burk eller så kan den snabbt röras ihop själv med några få ingredienser. Här följer ett enkelt recept på en väldigt god hemgjord pistagepesto.

Hemgjord pistagepesto

Pistagepesto är en väldigt tacksam och nybörjarvänlig rätt att göra då den görs på färska ingredienser som endast ska röras ihop och kan kryddas efterhand enligt eget tycke. Peston går snabbt att röra ihop var som helst och är färdig att serveras direkt! Det här receptet ger ca 3 dl färdig pesto, vilket motsvarar en normalstor burk man får från affären. Det som behövs till pistagepeston är

1/2-1 dl skalade pistagenötter

1/2-1 vitlöksklyfta

2 krukor basilika

1 kruka mynta eller persilja

1 dl olivolja

1 msk rivet citronskal

1 msk citronjuice

1 dl riven parmesanost

salt och peppar

Gör såhär

Skala och hacka pistagenötterna och vitlöksklyftan. Tvätta citronen, riv skalet och pressa citronsaft. Mixa vitlök, pistagenötter och citronskal med en mixer eller en mortel. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en smet. Klart!

Peston håller sig ca en vecka i kylen då den förvaras lufttätt.

Tips! Om pestoröran är för fast kan man tillsätta 1-2 msk vatten och mixa lite grann tills den får önskad konsistens.

pistagepesto

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!