pizza chevre valnötter honung

Chèvrepizza

Pizza med chèvre, valnötter och honung kan vara den optimala pizzan! Sött, salt, krispigt och mättande – vad mer kan man begära?!


Ursprunget för Chèvrepizzan

Att säga var just chèvrepizzan uppstod är svårt men att pizza härstammar från Italien, det är många överens om. Det sägs iallafall att pizzans ursprung är Italien och då särskilt Neapel. Huruvida detta är sant eller inte tvistar de lärda då det finns andra varianter, till exempel flammkuchen och coca som inte kallas pizza men som är något snarlikt.

Första gången världen hör ordet pizza är år 997 men det är först på 1500-talet som man använder ordet för att benämna ett platt, runt bröd och då sker det i just Neapel. Man tror att ordet kan ha sitt ursprung i latinets pìnsere, ”att trycka”, men det kan lika gärna komma från det grekiska pikte, ”jäst bakverk”, eller från något annat språk.

Redan innan det vi idag känner som pizza gjorde sin entré fanns det bröd snarlikt vår variant. Focaccian kan ha varit en föregångare, ett brödet härstammar från Ligurien och som är känt redan på 800-talet f.Kr. Nämnas bör dock att Antikens greker började baka runda, platta bröd med saker på toppen redan före 500-talet f.Kr.

I Sverige använder vi oss av ordet pizza sedan 1960-talet men inte heller här vet vi exakt hur det började. Vissa menar att den första pizzaserveringen slog upp sina dörrar i Västerås år 1947 och andra att det var i Stockholm samma år. I Västerås sägs det att de italienare som var anställda vid ett elektronikföretag, omkring 300 personer, krävde att pizza skulle serveras. I Stockholm hänvisar man till en italienare vid namn Luciano Frati. Oavsett vem av dem som var först kan det fastställas att den första renodlade pizzerian i landet var Östergöks Pizzeria i Stockholm och på 1970-talet får pizzan sitt stora genombrott. Idag har Sverige omkring 3 500 pizzerior.


Chèvre, valnötter och honung

Att toppa en pizza med dessa produkter hör inte till pizzans historia men idag är det en väldigt uppskattad pizza som serveras på de allra flesta pizzerior.

Chèvre är en ost gjord på mjölk från tamget. Den innehåller kaprinsyra, vilket är det som ger osten dess karaktäristiska smak. Kaprinsyra är en fettsyra som sägs främja utvecklingen av goda tarmbakterier och därmed är chèvren en hyfsat nyttig ost – faktum är att osten även säljs som hälsokost.

Valnöten kommer ursprungligen från Centralasien men odlas även i vissa delar av Europa och till och med i södra Sverige. I södra Sverige brukar den dock ha lite svårare att klara sig, det är lite för kallt. Valnöten är ett bra inslag på pizzan då den innehåller nyttiga fetter och antioxidanter, faktiskt så innehåller just denna nöt dubbelt så mycket antioxidanter än många andra populära nötter såsom cashew, mandel och hasselnötter. I tillägg anser man att kvalitén på antioxidanterna i valnöten är högre än i de andra nötterna.

Honungsbin har funnits längre än människan och sedan människan gjorde entré har hon hållit bin för att producera både den hett eftertraktade produkten honung och bivax. Bin och honung har i många civilisationer betraktats som heliga och produkten har alltid ansetts vara nyttig och använts inom folkmedicin. Idag vet vi att honung också har antibakteriella effekter.

Om vi slår samman det vi idag vet om chèvre, valnötter och honung så är det perfekta ingredienser på pizzan. Den blir ju både mättande och nyttig!

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!