Pizza

Pizza är en populär maträtt som består av ett tunt och platt bröd med valfri topping. Idag är maträtten kanske främst förknippad med snabbmat, men det är också en enkel maträtt du kan tillaga själv med mycket enkla medel. I den här artikeln kan du läsa mer om hur du kan gå tillväga för att laga din egen pizza och få flera intressanta fakta om pizza.

Laga din egen pizza

För att tillverka din egen pizza på hemmaplan krävs det inte särskilt mycket. Det enda du behöver är en ugn och några fåtal ingredienser. Receptet på pizzadegar kan se olika ut och du kan själv prova dig fram för att komma fram till det ultimata receptet på en pizzadeg. Generellt sett är det dessa ingredienser du behöver för att baka din egen pizzadeg:

  • ca 50 gram jäst
  • ca 5 deciliter vatten
  • ca en halv deciliter smör
  • 12-13 deciliter vetemjöl
  • ca 1 tesked salt

Eftersom en pizzadeg innehåller jäst behöver den en viss jästid. Den behöver stå och jäsa i minst 45 minuter och gärna mer. När pizzadegen har jäst färdigt är den redo att bakas ut. Då formar du pizzan med hjälp av en kavel till den storlek och form du önskar. Därefter använder du en tomatsås följt av din önskade topping. Du kan köpa din egen tomatsås, men det går också bra att göra en egen. Här är ett recept på en tomatsås som gör dig bra på hemmagjorda pizzor:

  • Vitlök ( välj antal klyftor efter hur stark smak du önskar)
  • Ca 3 matskedar olivolja
  • Ca 2 matskedar tomatpuré
  • Ca 400 gram tomat ( antingen färska tomater eller krossade tomater på burk)
  • Ca en matsked oregano

Sedan kan du använda valfri kryddning, till exempel salt, peppar och eventuellt lite strösocker om du föredrar det.

Tomatsåsen bör kokas på spisen i åtminstone 20 minuter innan du kan använda den på din pizza.

Pizzans historia

Människor har sedan lång tid tillbaka, bakat bröd och fyllt det med olika varianter av fyllningar. Därför råder det en del oklarheter kring när pizzan egentligen uppfanns.

Pizzan så som vi känner den idag tros ha uppkommit någon gång på 1800-talet. Det skedde i Italiens södra delar, närmare bestämt i Neapel. Den första pizzan bestod av tomater, mozzarella och basilika. Pizzan togs fram av Raffaele Esposito med inspiration av färgerna i den italienska flaggan. Maträtten togs fram för att ära den dåvarande drottningen Margherita som var på besök i Neapel och det var så pizzaklassikern Margherita fick sitt namn.

Det dröjde dock fram till 1940-talet innan pizzan började etableras i Sverige. År 1947 fanns pizza på menyn på två restauranger i hela Sverige, vilket bara var början. På 1960-talet blev pizzan allt mer populär och de första renodlade pizzarestaurangerna började etableras. Numera finns det minst en pizzeria på varenda ort och det är sällan långt till närmsta pizzeria.

Idag finns många olika sorters pizzor att välja bland på menyn. Du kan välja mellan inbakad, utbakad och panpizza. Några exempel på vanliga pizzasorter du kan välja bland är Vesuvio, Hawaii, Margherita och Calzone.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!