
Plankstek med lax
Att göra en plankstek med lax låter komplicerat, men det behöver det inte vara! Nedan följer ett recept som vi lovar kommer göra succé på din nästa middagsbjudning!
- Förberedelser: 20 minuter
- Tillagning: 40 minuter
- Totalt: 1 timme
Ingredienser
- 2 stycken plankor
- 2 skinnfria laxbitar, vikt cirka 140 gram styck
- 1 matsked margarin till stekning
- 1 kryddmått salt
- 1 kryddmått vitpeppar
Potatismos:
- cirka 700 gram potatis
- 50 gram margarin
- 1 deciliter mjölk
- 1 äggula
- 1 kryddmått svartpeppar
- 1 kryddmått salt
Hollandaisesås:
- 150 gram margarin
- 3 äggulor
- 2 matskedar vitt vin eller vatten
- 1-2 kryddmått vitpeppar
- 1 kryddmått salt
- 1 matsked citronsaft
Garnering:
- 1 stor tomat
- 10 skalade räkor
- 6 grön sparris
- 2 dillkvistar
- 4 klyftor citron
Såhär tillagar du plankstek med lax:
1. Värm ugnen till 225 grader och olja in träplankorna med valfri olja. När ugnen är klar är det dags att sätta in dem i cirka 10 minuter så att de blir lagom varma. Följ instruktionen som medföljer paketet där det köptes.
2. Skala potatis och dela upp i mindre bitar för smidigare kokning. Värm upp potatisvatten med en nypa salt i och koka potatisen mjuk i cirka 20-25 minuter. När potatisen har kokat färdigt och vattnet har hällts av är det dags att använda potatisstöt eller elvisp. Blanda i margarin, mjölk, salt och svartpeppar. Vispas med fördel med elvisp för att få till ett fluffigt mos. Rör sedan i äggulan och förbered spritsen. Spritsa runt kanten på varje planka i ett fint mönster, förslagsvis spritsrosor på rad.
3. Medan potatisen kokar är det dags att skölja sparrisen och skära bort ytterkanterna. Värm vatten i en mindre kastrull och koka sparrisen i cirka 4-5 minuter. Dela samtliga på mitten när de har kokat färdigt och lägg undan i väntan på garnering.
4. Värm upp en stekpanna till laxen och låt margarinet få fin färg. Badda in laxen i salt och vitpeppar och stek sedan ett par minuter på varje sida.
5. Under tiden som laxen steks är det dags att värma upp ett vattenbad med plats för en såskastrull. Använd gärna en hög panna med breda kanter så att såskastrullen får plats. Smält samtidigt smöret till hollandaisesåsen i en annan kastrull.
6. Nu är det dags att göra hollandaisesåsen. Blanda ihop vin eller vatten med äggulorna i en kastrull. Ta fram en elvisp. Sätt kastrullen i vattenbadet och vispa i det smälta smöret. Fortsätt vispa på låg hastighet tills såsen tjocknar. Ta bort vattenbad och såskastrull från spisen och ställ på vasken. Blanda i salt, vitpeppar och citronsaft.
7. Sätt igång grillfunktionen på spisen. Dela tomaten i två halvor och lägg varsin halva på respektive planka. Sätt in plankorna i mitten av ugnen på ett galler och låt mos och tomat gratineras under cirka 5-7 minuter. Håll ett öga på det hela så att moset inte blir bränt. Ta ut plankorna och ställ ovanpå spisen.
8. Dags för garnering. Lägg varsin laxbit på vardera planka, fördela sedan hollandaisesås med en såsslev över laxen. Fördela sparrisen snyggt på laxen, gärna korsvis. Lägg räkorna på toppen och avsluta med några dillkvistar och ett par citronklyftor.
9. Nu är det dags att servera denna utsökta plankstek med lax tillsammans med ett riktigt gott vin.