plommon rabarber marmelad

Gör en himmelsk rabarbermarmelad med plommon

Äntligen rabarbersäsong! Denna underbara tid på året som vi kallar för försommaren bjuder på den allra första rabarberskörden. I början av säsongen är rabarbern som allra bäst och stjälkarna behöver oftast inte ens skalas. Det går att göra mycket gott med rabarber och kanske är den klassiska rabarberpajen det mest vanliga men rabarber är så mycket mer. Här får du lära dig hur du kan göra en fantastisk rabarbermarmelad, med en liten touch av plommon.


Om rabarber

Rabarber har använts som medicinalväxt sedan 1600-talet. Rabarberns syrliga karaktär gjorde att den inte började ätas förrän 1700- och 1800-talet, då sockerpriserna sjönk och socker blev allt vanligare. Rabarber är en flerårig ört och det finns över 80 olika sorter. I Sverige har vi ätit och odlat rabarber som köksväxt sedan 1800-talets början.


Recept på rabarbermarmelad med plommon

  • Använd 250 g rabarber och 250 g plommon. Har du späda rabarberstjälkar kan du använda dem precis som de är, men är stjälkarna däremot grövre behöver du skala dem innan. Dela sedan stjälkarna på längden och strimla dem fint. Plommonen kärnar du ur och delar i mindre bitar.
  • Använd en kastrull som rymmer 2 liter och har ett lock.
  • Värm upp rabarbern och plommonen försiktigt på svag värme, rabarbern kommer börja släppa vätska efter en stund. Du kan även tillsätta några matskedar vatten innan du sätter på locket för att få igång det.
  • Sätt på locket och och låt det koka på svag värme i en kvart, rör om då och då.
  • Tillsätt 400 g syltsocker och låt koka i 2 minuter medan du rör om.
  • Klart! Fördela marmeladen i glasburkar som sluter tätt. Låt svalna och förvara sedan på ett svalt ställe, kylskåpet funkar fint.
  • Njut!


Marmeladprov

Det finns ett trick för att kolla om marmeladen kommer att stelna som den ska, innan du häller upp den i burkarna. Ta en sked med marmelad och lägg på ett kallt fat. Kyl fatet snabbt i kylskåp eller frys. Om marmeladen stelnar och inte flyter ut när du drar skeden igenom klicken, då är den klar. Om inte, låt den koka lite till.


Förvaring

Om du använder glasburkar med tättslutande lock, håller marmeladen länge, upp till ett år eller mer. Vet du om att du ska förvara den länge, är det bra om du steriliserar glasburkarna innan du häller i marmeladen. Du steriliserar dem enkelt genom att ställa in burkarna i en kall ugn, sedan värma upp den till 180 grader och låta burkarna stå där i en halvtimme.


3 andra smaksättningar på din rabarbermarmelad

Du kan smaksätta din marmelad med en rad olika goda saker för att byta karaktär på marmeladen.

  • Kardemumma. Rabarber och kardemumma är en klassisk smakkombination och det finns en anledning till det. Smakerna gifter sig så bra! Använd helst hel kardemumma som du mortlar, det blir en helt annan smakupplevelse än torkad på burk.
  • Aperol, den italienska aperitifen, tillför en helt annan dimension till marmeladen. Den blir lite mer kryddig och får samtidigt en angenäm, lite bitter smak av apelsin
  • Ingefära och eventuellt även lite citron, skapar en både syrlig och lite kryddig marmelad.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!