portabello i ugn parmesan

Portabello – den ultimata matsvampen

Svamp är en populär ingrediens i många maträtter. Denna goda växt kan varieras och kombineras i det oändliga och ger väldigt mycket smak och karaktär till olika typer av mat. Svamp kan användas på många olika sätt så varför inte experimentera lite för att se vad som faller dig i smaken och vilken svampsort du gillar allra bäst.



Tänk utanför boxen med Portabello

För många svenskar är svamp synonymt med champinjoner eller kantareller. Dessa svampsorter är naturligtvis inte att förakta – det finns ju faktiskt inte mycket som slår en riktigt bra kantarelltoast. Men faktum är att det finns en hel värld av olika svampsorter att utforska. För den som tycker om matlagning och att äta gott är detta ett riktigt paradis. Olika svampsorter har olika egenskaper och karaktär och lämpar sig olika väl till olika typer av maträtter och anrättningar. I denna artikel kommer vi fokusera på portabellosvampen och de läckra rätter man kan göra med denna fantastiska svamp.



Fakta om portabello

Portabello är en typ av champinjon, närmare bestämt en trädgårdschampinjon eller kastanjechampinjon som den också kallas och har sitt ursprung i Italien. Portabellon en brun variant av denna svamptyp som har tillåtits växa sig extra stor. Hatten mäter ofta mellan 10-12 centimeter i diameter.

Svampen är fast och torr och förlorar inte så mycket vätska vid tillagning, vilket gör att den lämpar sig väl i olika varma maträtter. Svampen gör sig bättre tillagad än rå och kan användas på en rad olika sätt. Den är ett perfekt vegetariskt eller veganskt alternativ till kött i olika former. Det är till exempel väldigt vanligt att använda en stekt portabellohatt som substitut för färs-pucken i en hamburgare.



Portabello i ugn med parmesan

Vill man kan man även välja att ha portabellosvampen som huvudingrediens i vissa maträtter. Ett väldigt trevligt alternativ är att fylla portabellon med olika ingredienser och sedan ugnsbaka den. Detta recept är ett grundrecept, smör- och ostblandningen kan sedan smaksättas på massor av olika sätt. Det är till exempel gott att blanda i finhackad bladpersilja eller gräslök. Vill man kan man även toppa svampen med lite rostade pinjenötter när den tagits ut ur ugnen. De parmesanfyllda portabellosvamparna kan serveras både som en förrätt eller som ett vegetariskt alternativ till de som föredrar det. Servera med en enkel sallad för att tillföra lite lätthet, då den fyllda svampen är väldigt matig och kraftfull i smakerna.


Du behöver följande ingredienser:

200 gram smör

3 dl riven parmesan

2 vitlöksklyftor

Salt och peppar

Så här gör du

1. Ta loss foten från svampen och skrapa loss lamellerna på insidan av svampens hatt.

2. Lägg svamp med undersidan uppåt i en ugnsfast form. Svamparna skall bli som små skålar.

3. Rör ihop rumsvarmt smör, riven parmesan, pressad vitlök och peppar till en kletig massa.

4. Fyll svamphattarna med oströran.

5. Gratinera sedan i 225 graders ugnsvärme tills fyllningen fått fin färg.

6. Låt svalna något och servera sedan på valfritt sätt – med eller utan andra tillbehör.

7. Kombinera gärna med ett friskt, torrt vitt vin.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!