portionsbröd form

Bröd i form eller utan form

Bröd var från början runt av den enkla anledningen att man knådade en klump deg och resultatet blev, oftast, en rund variant. När sedan andra former, och dekorationer, dök upp var det som symbolvärden, vanligen med religiös innebörd. Dock ska tilläggas att under Vikingatiden hade man stor fantasi kring brödets form och det kunde vara såväl runt som trissformat, platt som format efter den egna fantasin.


Gustav Vasa och bröd

Gustav Vasa förespråkade runt bröd, det kan vi läsa i en av förteckningarna från hans hov. Så småningom började man göra stora bak till militären och andra typer av storhushåll och då förändrades formerna på bröden då det var mer effektivt att lasta in avlånga bröd i ugnarna. Det långsmala brödet blev mer allmänt accepterat men det runda behöll sin popularitet och var även fortsättningsvis det mest populära.


Portionsbröd

Ett portionsbröd säger bara något om storleken på brödet inte om vilken typ av bröd det är. Ett portionsbröd kan vara mörkt, ljust eller vitt helt beroende på tycke och smak. Bullbrödet är en typ av portionsbröd men lite större, exempel på detta är semlor och småfranska och även i viss mån hamburgerbröd.

Ett lite mindre portionsbröd kallas ofta kuvertbröd och serveras vid finare tillställningar. Ordet kommer från franskans couvert och betyder ”allt som gästen behöver under måltiden” vilket innefattar servett, tallrikar, glas och bestick. Detta är ett ord vi gärna använder i Sverige men det är inte lika vanligt utomlands utan i till exempel just Frankrike talar man hellre om småbröd.


Apropå Frankrike

Förr kallades i princip allt vitt bröd i Sverige för Franskbröd, ett ord som lever kvar än i dessa dagar. Kung Gustav III älskade allt som var franskt och år 1768 bakas det första ”Franskbrödet” i vår huvudstad. Vete av finare sort var på Gustav III:s tid en importvara varför detta bröd främst blev ett högstatusbröd. Även sedan man börjat odla ett härdigare vete i Sverige och sädesslaget blev vanligare användes det främst till ”herrskapet”.

  • Långfranska är avlångt
  • Formfranska är tillagad i form
  • Småfranska är portionsbröd
  • Källarfranska är småfranska som fått jästa över natten, företrädelsevis i ett svalt utrymme såsom en källare

Som kuriosa kan nämnas att det i Sverige så kallade ”Franskbrödet” i Frankrike kallas för ”wienskt bröd”, det vill säga bröd från Wien.


Hjälp i bakningen

Det finns en mängd olika praktiska hjälpmedel vid bakning av bröd, bland annat portionsbröd form och då finns det olika formar för till exempel formbröd, baguett och brioche. Samt för små portionsbröd. Självklart kan man baka ut sitt portionsbröd utan form men vill man att alla bröden ska ha samma form och storlek är det värt att investera i en portionsbröd form. När man använder sig av en portionsbröd form begränsar man dessutom expansionen och ger med det brödet en tätare konsistens.

Oavsett vilken typ av brödform du söker finns de i olika storlekar och material, många fördrar non-stick-brödformarna som är lätta att rengöra efter bak men det finns också formar av till exempel förtennat eller ”svartnat” stål och aluminium.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!