portvin tonic drink

Portvin tonic drink

Gin och tonic har väl de flesta provat på eller åtminstone så känner man till den. Men varför inte testa en lite tyngre variant med söt smak, nämligen portvin tonic drink? I Portugal är portvin en av de vanligaste och mest populära dryckerna och man har under årens lopp gjort otaliga varianter med drinkar tillsammans med portvinet.

Det som gör att portvin och tonic går så bra ihop är att portvinet är en lite tyngre dryck som går bra ihop med den friskare tonicsmaken. Därför blir det en perfekt sommardrink på sydligt vis.


Blanda en portvin tonic drink

Att mixa ihop en portvin tonic drink tar bara någon minut och det är väldigt enkelt.

•En dl portvin, vilken sort du än önskar

•En dl tonic

•Isbitar efter behag

•Dekor med citronbit eller en liten bit jordgubbe att sätta på glaskanten

•Du kan även hälla i några granatäpplebitar om portvinet är rosé eller rött. Det ger en förhöjd smakupplevelse och är fint att titta på


Du kan välja att ta en större del av både portvin och tonic men det ska alltid vara lika delar.

Servera i fina vinglas och dekorera med sugrör för en festligare känsla, eller servera som vanligt i trevliga drinkglas eller varför inte champagneglas. Glaset gör hälften av glädjen när du dricker en drink så se till att göra den riktigt inbjudande.

Vilket portvin ska man då välja som passar bäst till den är drinken? Det finns som sagt olika typer av portvin såsom Tawny, vitvinsporto och rosévinsporto. Den huvudsakliga skillnaden på ”vanligt” portvin och tawny är att den sistnämnda lagras på ekfat medans det första mognar på flaska. Tawny kommer med fyra olika kategorier, från 10 upp till 40 år.


Gott att äta till portvin tonic drinkar

En friskande portvin tonic drink dricks gärna ensam som aperitif men ofta är det extra gott att addera lite snacks för att förhöja både drink och upplevelse. Lägg gärna upp några skålar med goda nötter, lite torkad frukt som dadlar och kanske några chokladbitar. Det går naturligtvis också att servera en somrig drink med en äppelpaj eller en härlig uppfriskande glassdessert. Den kalla och söta glassen passar perfekt ihop med den söta och fräscha portvinsdrinken med läskande tonic. Att äta smuliga ostar tillsammans med portvin är också en hit så varför inte servera en härlig ostbricka?


En perfekt välkomstdrink

Varför är portvin tonic drinken så god och när passar den bäst att serveras? Det är helt klart att portvinsdrinken passar fantastiskt bra till en välkomstdrink innan en middag eller fest. Det som är bra här är också att portvinet innehåller en lägre alkoholhalt än gin, det skiljer sig faktiskt ca 20% åt. Det kan vara bra i början på kvällen så folk inte blir lite snurriga direkt. Med andra ord är det en lite mildare drink som även den person som inte är överdrivet förtjust i alkohol kan dricka. Det går naturligtvis också att hälla i något mindre portvin om någon föredrar att ha mer tonicsmak.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!