potatisgratäng med mandelpotatis och västerbottenost

Krämig potatisgratäng med mandelpotatis och västerbottenost

En potatisgratäng är något som passar till många olika maträtter och brukar vara mycket populärt att ställa fram på middagsbordet till familjen, gästerna eller att äta själv. Potatisgratäng går att variera med många olika innehåll och kryddor. Vill man laga en lyxigare variant av potatisgratäng, kan man laga en potatisgratäng som är gjord av mandelpotatis och en smakrik västerbottenost att ha som tillbehör till kött, fågel, vilt eller vegetariskt.


Lyckas med en potatisgratäng med mandelpotatis och västerbottenost

För att lyckas med denna otroligt goda potatisgratäng, finns det bra tips och råd kring ett bra grundrecept och instruktioner. För att en potatisgratäng med mandelpotatis och västerbottenost ska bli så där riktigt krämig, finns det smarta råd hur man gör och vad man ska ha för ingredienser. Då ska man koka upp 1 1/2 deciliter mjölk till sammans med 2 deciliter grädde och hälla i 2 finhackade vitlöksklyftor, 2 teskedar salt och  2 teskedar vitpeppar. När blandningen kokar häller man i skivad mandelpotatis från cirka 15 medelstora mandelpotatisar tillsammans med 2 matskedar maizenamjöl. Genom att man förkokar gratängen så här i cirka 5 minuter under omrörning, blir resultatet en mycket krämigare potatisgratäng! Sist slår man i 2 deciliter västerbottenost i blandningen och häller allt i en ugnsfast form som får stå i mitten av ugnen runt 45 minuter på 175 grader. Då får man sedan en härlig potatisgratäng med mandelpotatis och västerbottenost att njuta av precis som den är, eller tillsammans med ett gott kött, fågel, korv eller till exempel viltkött.


Vad passar denna ljuvliga potatisgratäng till?

När man ska ha gäster på middag, är en lyxig potatisgratäng med mandelpotatis och västerbottenost ett perfekt alternativ som de flesta tycker om! Skulle någon av gästerna vara laktosintolerant kan man välja att använda laktosfri grädde och mjölk. Denna underbart krämiga potatisgratäng passar till mycket varierande tillbehör både när det kommer till kött eller till exempel fågel och viltkött. Denna potatisgratäng är även ett bra alternativ till en vegetarian som hellre kanske vill ha vegetariska biffar av grönsaker till eller endast sallad. En potatisgratäng med mandelpotatis och västerbottenost kan vara riktigt god till en entrecôte, oxfilé, lammfilé, lammkotletter eller till exempel kalvkött. Ska man äta viltkött är denna potatisgratäng ett perfekt alternativ med den kraftfulla smakrika sältan från västerbottenosten. Om man vill vinna lite tid när man gör sin potatisgratäng till middagsgäster, kan man skala potatisen kvällen innan och sedan lägga i kallt vatten för då missfärgas den inte och potatisen är redan färdigskalad och skivad kvällen innan.


Grillat till potatisgratäng med mandelpotatis och västerbottenost

En ljummen sommarkväll passar bra till att grilla och då kan en lyxig potatisgratäng med mandelpotatis och västerbottenost vara ett gott alternativ till grillad mat. Fördelen med denna gratäng, är att den går att matcha med så många olika maträtter och tillbehör med både sin smak och konsistens. Fördelen är att man i denna gratäng även kan lägga i färska kryddor och örter som till exempel salvia, timjan rosmarin eller dragon. Då blir det lite extra sting och smak i gratängen om man ska äta den tillsammans med grillat kött, svamp, grönsaker eller rotfrukter.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!