prosecco provning

Prosecco provning

Visst vore det väl intressant att känna till lite mer om Proseccon och dess druvor? Bästa sättet att öka kunskapen under trevliga omständigheter är att anordna en Prosecco provning. Sannolikt ger det inspiration till att njuta den kända Aperetivon före middagen, just som italienarna gör.


Prosecco – italienarnas favorit

Mousserande vinet Prosecco tillverkas i nordöstra Italien och har på senare år blivit världens mest exporterade mousserande vin. Ändå konsumerar italienarna själva mer än hälften av den bubblande drycken. Huvudsakliga druvan heter Glera, men Prosecco kan även innehålla upp till 15 procent av andra druvor. Det är dock Glera som dominerar och som ger särprägeln.


Anordna en Prosecco provning

Bästa sättet att lära känna ett vins karaktäristiska drag är att bjuda in till en provning. En kunnig vinexpert kan guida dig och dina vänner genom den här sensoriska upplevelsen. Det blir en lärorik och rolig upplevelse där ni går igenom Proseccons karaktär, hur den ser ut, smakar och doftar. Men viktigaste av allt är så klart vad ni själva tycker om dryckerna. Självklart måste du inte bjuda in en särskild vinexpert, men det är trevligt om någon i sällskapet läser in sig på området. På så sätt blir provningen mer av en upplevelse.

Att tänka på inför en provning

En Prosecco provning kräver inte mycket förarbete. Har du ett ljust underlag blir det lättare att se nyanserna i färgerna. Det är bra om alla glas är lika eftersom vinet får lite olika karaktär i olika typer av glas. Tänk också på att inte ha föremål i rummet som doftar starkt, till exempel blommor eller doftljus. Be också deltagarna att vara sparsamma med parfymen.

Detta behöver du:

  • Vit duk eller vita pappersunderlägg
  • Ett champagneglas var per vinsort som ska provas
  • Vattenglas vid sidan av
  • Spottkopp, exempelvis pappersmugg till var och en
  • Något att skyla flaskorna med som folie eller en strumpa
  • Papper och penna till alla

Provningen kan vara blind eller öppen, det vill säga huruvida ni vet vilka viner som finns i glasen eller om ni försöka gissa. Ni kan även ha en så kallad halvblind provning där ni kan se vinerna, men inte vet vilket vin som hällts i vilket glas.


Olika typer av Prosecco

Denna italienare finns i lite olika stilar såsom brut, extra dry och dry.

Brut finns både som vitt vin och som rosé. Den är alltid torr och har en restsockerhalt på 0-12 gram per liter. Denna typ är den mest ovanliga.

Extra dry är den traditionella Proseccon och finns både som vit och rosé. Här ligger sockerhalten högre på 12-17 gram per liter.

Dry är den typ vi är mest vana vid och omfattar endast vit Prosecco. Smaken är fruktig och frisk och kännetecknas av päron, tuttifrutti och mandel.


Hantera Proseccon på rätt sätt

Vinet ska hålla cirka sex grader, ganska kallt alltså. Då är risken inte så stor att vinet skummar över. Låt flaskan ligga ner i famnen när du öppnar den för att jämna ut kolsyretrycket. Ta bort folien och skruva av ståltråden med hjälp av öglan så att korken är fri. Nu sätter du tummen över korken, tar tag i botten med andra handen och vrider långsamt flaskans botten. Korken följer sakta med upp och lossnar med en liten fin pust.

Relaterade drycker
Giol Prosecco Brut Green Label

Ekologisk prosecco från Italien!

Nr: 79043, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Gancia Prosecco 375ml

Aromatiskt, fruktigt och fräscht mousserande vin från Italien!

Nr: 7879, Mousserande vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Tommasi Filodora Prosecco

Nr: , Mousserande vin ,

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!