puglia vin

Puglia Vin

Nyfiken på Puglia vin? Puglia är en region i Italien som ligger i den sydligaste delen av landet. Det varma medelhavsklimatet med många soltimmar som råder där är en idealisk miljö för att odla vin. Det är främst röda druvor som odlas i Pugliaregionen men det förekommer även vinodlingar som odlar vita druvor.

Puglia ligger i den sydligaste delen av Italien och kallas ibland som Italiens klack på grund av regionens läge. Puglia är en långsmal region med halvön Gargano i norr och halvön Salento i söder. Det är ett varmt medelhavsklimat i Puglia med många soltimmar, det är perfekta förhållanden för att odla druvor som sedan kan göras till vin.

Den nattliga brisen som sveper in från havet ger druvorna en välbehövlig svalka vilket också bidrar till druvorna karaktär. Det är oftast röda viner  som är av det kraftfullare slaget som produceras i Puglia. Puglia är den näst mest produktiva vinregionen i Italien men är även känd för att producera andra produkter som vete, oliver och tomater.

Puglia Vin – Kraftfulla och robusta viner

I den här regionen har befolkningen producerat viner sedan urminnestider, Puglias vinhistoria sträcker sig ända tillbaka till antiken. Jorden är bördig med bra fruktbarhet och det är ungefär 80 procent av Puglias area som är planterade med röda druvor. Det mest kända druvorna från området är Nero di Troia, Negroamaro och Primitivo. Andra druvor som odlas är Malvasia Nera, Aleatico och Bombino Nero.

Många druvsorter är uråldriga och det allra flesta druvorna från Puglia regionen ger kraftfulla och väldigt robusta viner. De röda vinerna är för det mesta strukturerade och saftiga med en fruktig karaktär. Viner som är gjorda på Primitivo är väldigt smakrika och fylliga  med både en kryddig och fruktig karaktär, och de passar till många olika maträtter. Primitivo är samma druva som den kaliforniska Zinfandel.

Vinerna har blivit mer kvalitativa med åren

Regionen hade förr ett dåligt rykte på grund av att kvantitet gick före kvalité när det kom till att producera viner. Vinerna som producerades förr var enkla och grova, med en högre alkoholhalt; det var helt enkelt mer fokus på att producera bulkviner. Men den negativa trenden har vänt och vinerna som kommer från Pugliaregionen nu blir allt bättre med en tydlig identitet.

Vita druvor som odlas i Puglia

På grund av att klimatet är så varmt finns det svårigheter med att odla flera sorter av de vita druvorna som finns. Den inhemska druvan Verdeca går däremot väldigt bra att odla där. Några andra vita druvor som förekommer i Puglia är druvsorterna Bombino Bianco, Greco, Fiano, Falanghina och Verdeca. Under den senaste tiden har allt fler vinodlare valt att producera mer vita viner.

Vita viner från Puglia har inte sällan en frisk smak. Den blåa druvan Aglianico odlas även i regionen. Generellt passar de vita vinerna bra som matvin. Puglia är faktiskt den regionen i Italien där det dricks mest mousserande vin. Det bero delvis på att Puglia är känd för sitt fiske och mousserande vin passar utmärkt till maträtter med fisk och skaldjur.

puglia vin

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!