ramslök till lax

Ramslök till lax

Ramslök, denna underbara aromatiska lök, har en kort säsong och är därför en av våra mest uppskattade, och lyxiga, vårprimörer. I slutet av mars börjar den poppa upp och det gäller att helst plocka den innan blomningen i juni. Ramslök kan man använda till mycket och här har vi kombinerat fyra olika varianter av ramslöken till lax. Lax och ramslök gifter sig utmärkt och ramslöken ger den milda laxen en smakrik skjuts.


Vad av ramslöken kan man använda?

AV ramslöken är det själva bladen som man använder i matlagning. Lite senare på säsongen, när ramslöken har blommat klart, kan man använda fröställningen till olika typer av inläggningar. Men bladen är det allra vanligaste att laga mat på, och det är bladen vi har använt i recepten.


Lax med ramslökspesto

Ramslökspesto är enkelt att göra och väldigt gott. Till peston behöver du:

  • Ca 15-20 blad ramslök
  • 50 g pinjenötter
  • 70 g smakrik ost, gärna västerbottenost eller parmesan
  • 1 dl bra olivolja, kallpressad
  • Salt och peppar


Så här gör du:

Börja med att rosta pinjenötterna i en torr panna, De ska få lite färg men absolut inte brännas. Hacka dina ramslöksblad grovt och riv osten. Blanda ner i en mixer och börja hälla i oljan. Kör allting i mixern tills peston får lagom konsistens. Häll i mer olivolja om den blir för tjock eller torr. Smaka upp med salt och peppar. Servera till stekt eller ugnsbakad lax och lägg på små klickar av peston på laxen innan servering.


Lax med ramslökssås

Ugnsbakad lax tillsammans med vårens första primörer, färskpotatis och en krämig ramslökssås är perfekt midsommarmat. Den är dessutom supersnabb att göra! Till såsen behöver du:

  • Ca 15-20 blad ramslök
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm strösocker
  • Salt och vitpeppar


Så här gör du

Blanda alla ingredienser i en mixer. Salta och peppra efter tycke och smak. Klart! Vi sa ju att den var supersnabb att göra.


Lax med örtsmör av ramslök

Att gratinera laxen i ugn med ett örtsmör på toppen, gjort av ramslök, är riktigt smarrigt, och somrigt. Till örtsmöret behöver du:

  • Ca 10-20 ramslöksblad
  • 50 g smör
  • 1/2-1 dl riven smakrik ost, gärna parmesan eller västerbottenost
  • Salt och peppar

Så här gör du

Använd rumsvarmt smör så att det är mjukt nog att blandas. Klipp eller hacka ramslöken i mindre bitar och riv osten. Blanda sedan samman smöret med ramslöken och osten. Salta om du inte använder extrasaltat smör och peppra lite. Bred ut smöret över laxen och gratinera i ugnen.


Lax med ramslökscreme

Den sista varianten av ramslök är en ramslökscreme som du kan servera som tillbehör till din lax. Till cremen behöver du:

  • Ca 10 -15 blad ramslök
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • Salt och peppar

Så här gör du

Lägg creme fraichen i en skål och rör ner den hackade ramslöken och majonnäsen. Smaka sedan av med salt och peppar. Till denna creme passar grillad lax fint. Passa på att samtidigt grilla lite sparris och servera med en grönsallad med tunt skivad rädisa.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!