Råvaran i fokus – det goda enkla

Nu ska matlagningen vara okonstlad. Vi väljer noga ut en råvara, gärna egenodlad eller i alla fall närodlad, och sätter dess smak i fokus.

Söt och mild spetskål, ugnsbakad med färsk timjan. Bondbönor, med nötig och smörig smak, nykokta med tomat och parmesan. Säsongens första färskpotatis, sjuden till perfektion, serverad med en klick hollandaise.

Efter många år av avancerad matlagning och recept med långa spalter med ingredienser och moment säger trenden nu något annat: Fokusera på en råvara och låt den smaka i all sin enkelhet!

Lokala råvaror är finkrogarnas hetaste trend. Med den trenden följer också nyfikenheten och lusten att odla själv, allra helst både så, skörda och sedan laga från grunden. Månskensbönder och andra vill odla bulliga pumpor och blågrön svartkål med blad yviga som på en palm. Också det visuella – grödans form och textur – är en del av fokuset.

Till trenden hör också en återupptäckt av gammel- svenska kulturgrödor, som gråärt, sötlupin och åkerböna, en följd av dagens strävan efter närodlad och hållbar mat. Och kökets pålitliga gamla trotjänare har fått en renässans, som potatis, kål och baljväxter. Ta kål, en kär ingrediens i vår svenska husmanskost som nu lyfts upp och serveras med brynt smör och hasselnötter på finkrogen.

Rödkål, grönkål, svartkål, spetskål, kålrabbi…

Kocken och författaren Siri Barje beskri- ver boken Kål hela året som ”ett sextio recept långt kärleksbrev till kål”.
– Jag älskar kål, alla sorters kål, till alla måltider, till stora festmiddagar och till snabb lunch på 10 minuter.

I boken får vi recept på till exempel risotto med svartkål, tacos med grönkål och potatis, onigiri med färsk vitkål samt, givetvis, kimchi.

Från borlottibönor till gröna linser

Var det någon som sa att baljväxter är tråkiga? Nej, de är billiga, innehåller mycket näring och är dessutom enkla att laga gott med. Boken Torkade & konserverade ärtor, bönor & linser av Jenny Damberg lockar till att laga soppor, röror, grytor och sallader med baljväxter.

Våga laga pumpa

Anders Rydell och Alva Herdevall älskar självhushållning och lever som de lär. Med boken Pumpa – mat, odling & mastodonter bjuder de in oss till att se på pumpan som så mycket mer matig än bara den där dekorativa symbolen för halloween. De vill lyfta den för dess va- riation, hållbarhet och smak och i boken får vi både historia, kunskap om odling och recept.

Annons:
Relaterade drycker
Ramos Elegant White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Nr: 79034, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw

Nr: 7280308, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Black Tower Fruity White

Kultvinet i miljövänlig innovativ förpackning!

Nr: 6045, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!