recept chorizo

Recept på chorizo – gör din egen korv

Lär dig att göra din egna chorizo! Att göra egen korv är ett traditionellt och gammalt hantverk som numera är ganska ovanligt. Det finns ett gäng glada entusiaster som sysslar med korvstoppning och det finns flera goda skäl för det. Den första anledningen är just det, god. Det är ju som bekant så att det man gjort för egen maskin har en tendens att både kännas vackrare och smaka godare. Men sedan är det mycket enklare än vad många tror, det är ett kul projekt för både vuxen och barn så det sysselsätter hela familjen. Det som är extra kul med korvstoppning är att man kan använda nästan vilket kött som helst. Kanske du har en släkting som jagar och har tillgång till mycket smakrikt viltkött. Det kanske finns en fårbonde i närheten där du bor eller så köpte du en oxbringa i mataffären som du nu inte vet vad du ska göra med. Nu vet du, gör korv av den!

Grundregler kring att göra egen korv

Även om man kan välja i stort sett vilket kött man vill så finns det några grundregler eller i alla fall något slags idé om standardrecept som är bra att utgå från. Det viktigaste när du gör korv är att inte göra en för mager korv, välj gärna kött med en naturligt hög fetthalt. Omkring 20-25 % är ett bra riktmått. Fettet ger mycket smak till korven även om det så klart går att göra ett magrare alternativ. Har man däremot bara tillgång till ett magert kött så kan man tillsätta extra fett i form av ister eller talg. Det går också bra att blanda ut det magra köttet med kött som har högre fetthalt, exempelvis bacon eller fläsk.

När det kommer till kryddning av korven så är det egentligen upp till personligt tycke och smak. Färsk lök eller vitlök brukar vara en höjdare men också chili och andra örter som timjan, oregano eller rosmarin. Gillar man kryddigare korv kan man använda till exempel cayennepeppar.

Själva ”korvskinnet” kallas för fjälster och där finns syntetiska alternativ men riktigt fjälster är faktiskt gjort av djurtarmar. Vanligast är fjälster från gris eller får och det går att köpa i en välsorterad köttdisk eller mataffär. Beroende på vilket djur fjälstret kommer ifrån är diametern olika. Det är viktigt att blötlägga fjälstret innan man trär det på korvhornet som kopplas till din köttkvarn.

Recept på Chorizo

Chorizo är en uppskattad korv hos nästan alla. Det är en smakrik och härlig fläskkorv med mycket krydda.

Ingredienser

  • Fläskkött, 400 gram
  • Späck, 100 gram
  • Rimmat fläsk, 400 gram
  • Gul lök, 1 st hackad
  • Fjälster, ca 3 meter
  • Potatismjöl, 2 matskedar

Kryddor – valfritt, experimentera gärna!

  • Cayennepeppar
  • Chili eller chiliflakes
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Rödvin
  • Vitpeppar
  • Lagerblad
  • Vitlöksklyftor efter smak

Instruktioner

  • Mal ner kryddorna och vitlök i en mortel.
  • Dela upp köttet i mindre bitar, ungefär 2-4 centimeter.
  • Varva de olika köttyperna och mal dem två gånger, tänk på att stoppa i även lök och kryddor redan i malningen för att underlätta blandningen.
  • När du jobbat ihop en bra smet kan du steka en provbit och smaka av med kryddor.
  • Trä fjälster på korvhornet, låt en liten bit åka igenom och knyt en knut. Därefter knyter du nya knutar cirka var tionde centimeter. När du är färdig knyter du samman ”länkarna” med vanligt steksnöre. Voilà, redo för tillagning!

Tänk på att man inte ska packa korvarna hårt, de spricker då ofta och går sönder redan innan tillagning.

recept chorizo

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!