recept hälleflundra kantareller

Fantastiskt recept på hälleflundra med kantareller

Har du prövat lyckan i svampskogen? Då kan det vara så att du kommit hem med en korg fylld med härliga, gyllengula kantareller. När du ätit dig mätt på kantarellmackor kan det dock vara roligt att hitta på något annat med svampen. Vad sägs om att servera den tillsammans med hälleflundra till helgens middag. Detta recept hälleflundra kantareller kommer att bli en smakupplevelse som dina gäster sent kommer att glömma.


Enkelt recept på hälleflundra med kantareller

När du vill laga något lyxigt som inte är så krångligt är detta recept med hälleflundra och kantareller perfekt. Det kräver nämligen inte så mycket av dig i köket men kommer ändå att bli fantastiskt gott. Hälleflundran är nämligen en riktigt lyxig fisk med sitt fasta kött och sin lätta skaldjurssmak.


Det här behöver du till 4 personer:

Fisken

4 filéer av hälleflundra (dessa bör väga runt 150 gram per filé)

2 msk smör (en matsked till stekning och en att smörja formen med)

Peppar och salt efter smak

Kantarellerna

4 dl grovt hackade kantareller

2 msk smör

1 skvätt vitt vin

Salt och peppar

Gör så här:

Ställ in din ugn på 150 grader och salta och peppra fisken. Låt sedan fiskfiléerna hastigt få färg i en stekpanna med smör. Därefter lägger du dem i en smord ugnsfast form och ställer in dem i ugnen. Använd dig av en ugnstermometer. När fisken uppnått en temperatur på ungefär 50 grader är den klar.

När fisken håller på att bli klar i ugnen kan du börja med kantarellerna. Fräs dessa i en stekpanna i smör tills dess att de inte släpper mer vätska. Häll då över vin och låt det koka in i svampen. Salta och peppra sedan efter tycke och smak. Välj även en dryck som passar till fisk, som du kan avnjuta tillsammans med maten.


Tips! Servera din hälleflundra såhär

Även om kantareller och fisk är gott bara som de är så kan det vara trevligt att servera dem tillsammans med ett tillbehör. Välj gärna något som är krämigt eftersom rätten i sig inte innehåller någon sådan komponent. Ett riktigt gott, hemmagjort potatismos passar utmärkt till denna rätt. Likaså en enkel risotto med parmesan och vitt vin. Du kan också göra en god puré av kronärtskocka och servera tillsammans med din anrättning. Lite smörstekta sockerärtor gör sig också utmärkt tillsammans med denna rätt.


Så hittar du kantareller

Skulle du inte göra något hellre än att servera detta recept hälleflundra kantareller men stöter på patrull i svampskogen. Då kan det bero på att du letar efter kantareller på fel ställe. Här följer några tips som med stor sannolikhet kommer att öka din skörd av skogens gula guld.

Först och främst ska du ta reda på var kantareller trivs. Olika svampar trivs nämligen på olika platser. När det är kantareller du är ute efter ska du inte ge dig in i din mörkaste barrskogen. Kantareller behöver nämligen ljus för att trivas. Du har också större chans att hitta dem om du letar i lövskog. Kantareller gillar nämligen att växa i närheten av björkar. Även gammal åkermark kan vara ett bra ställe att hitta kantareller på. Det är också bra att veta att kantareller återkommer på samma ställe varje år. Hittar du ett riktigt bra kantarellställe är det med andra ord viktigt att hålla fast vid det.

Relaterade drycker
Louis Latour Bourgogne Chardonnay

En frisk chardonnay från Bourgogne!

Nr: 7133901, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Louis Latour Bourgogne Pinot Noir

Elegant pinot noir från Bourgogne

Nr: 71702, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Ramos Elegant White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Nr: 79034, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!